NYHET - ÅRSMÖTE & NÄRINGSPOLITIK

"Övertro på att marknaden kommer lösa alla problem"

Han har mångårig erfarenhet som minister och har varit på den absolut högsta politiska nivån. På onsdagens årsmöte besökte Mikael Damberg TMF:s branschgrupp TMF Trähus, där han presenterade Socialdemokraternas tankar och förslag till bostadspolitik.

16 maj 2024
Mikael Damberg
Foto: TMF

Som tidigare finansminister och nuvarande ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna väger Mikael Dambergs ord tungt i hur oppositionspartiets politik ska utformas. När han på onsdagen talade för TMF Trähus och de som samlats för att representera svensk trähusindustri var många nyfikna på att höra vad som sades.

Diskussionen inleddes med en dragning av Socialdemokraternas bostadspolitik.

- Vi har tagit initiativ till rundabordssamtal tillsammans med byggsektorn för att få en bra bild av läget. I samband med förra budgeten hade vi ett paket som fokuserade på bostadsfrågan specifikt, vilket var första gången på några år. Överlag gör vi ett omtag med bostadspolitiken, säger Mikael Damberg.

Statliga initiativ har en central roll i partiets förslag för att stimulera bostadsbyggandet och minska konjuktursvängningarna, bland annat föreslås ett statligt fastighetsbolag och en samlad bostadskommission över blockgränserna där politiken ska kunna komma överens om spelregler med ett mer långsiktigt fokus.

Under  dragningen visades det även upp en prognos för den svenska BNP-tillväxten - dystra siffror som visar att den svenska tillväxten spås bli lägst i EU. Där spelar det låga bostadsbyggandet en stor roll enligt Mikael Damberg.

- Alla länder har ett tuffare ekonomiskt läge, men vi sticker ut negativt. Tidigare har det varit lönsamt och billigt att bygga men med nytt ränteläge har byggandet rasat.

Socialdemokraternas förslag kretsade kring statlig stimulans till kommuner, statliga byggkrediter och ett ökat fokus på renovering och ombyggnad under tider där nybyggnationer dippar.

- Det handlar om att ta vara på tiden, även när det är tufft. Bland annat genom en ROT-reform för energieffektiv renovering på 50 procent från första kronan.

Efter dragningen bjöds det in till frågor och samtal med närvarande branschrepresentanter, där det frågades om allt från EU:s skogspolitik till möjligheterna till ett ökat samarbete mellan partier och över block, något Mikael Damberg avfärdade för stunden.

. Det är inte alls troligt. Denna regeringen har inte mandat att göra det för de har gjort upp med ett annat parti och visar en övertro på att marknaden kommer lösa alla problem utan stöd, säger Mikael Damberg.