NYHET - HÅLLBARHET

OBOS främjar biologisk mångfald genom att utveckla framtidens bostäder

Den 23 maj – i samband med Hållbarhetsnätverkets träff på Träcentrum i Nässjö – lanserar TMF en medlemsguide för biologisk mångfald. Ett av de företag som sedan flera år jobbar med biologisk mångfald är bostadsföretaget OBOS – via konceptet trädgårdsstaden.

22 maj 2024
Ebbas trädgårdar, Växjö - OBOS
Ebbas trädgårdar, Växjö - OBOS Foto: OBOS

Biologisk mångfald eller biodiversitet är ett samlingsbegrepp för all den variation som bör finnas mellan och inom arter och livsmiljöer på jorden. Begreppet har lyfts alltmer – inte minst eftersom den biologiska mångfalden är hotad.  

Linda Lagerström, hållbarhetsspecialist på TMF, förklarar den satsning som TMF nu gör:

 

Guide för biologisk mångfald - omslag
Vi har tagit fram guiden om biologisk mångfald eftersom den är en väldigt viktig del i företagens hållbarhetsarbete, minst lika viktig som klimatarbetet. World Economic Forum har också identifierat förlust av biologisk mångfald som en av de fyra allvarligaste riskerna de kommande tio åren – tillsammans med t.ex naturkatastrofer och allvarliga väderhändelser.  

Ladda ner guiden här

Och - hur viktigt är det här för trä- och möbelindustrin?
- Dels ingår bevarande och återskapande av biologisk mångfald i många lagar inom EU:s ”Gröna Giv”. Och dels är vår industri beroende av träråvaran - förändrad markanvändning är högst relevant för branschen eftersom omvandling av skog till råvaror som försörjer träindustrin kan få allvarliga konsekvenser. Förändrad markanvändning och avskogning bidrar till stora utsläpp av växthusgaser och är en betydande orsak till förlusten av biologisk mångfald.  

Bostadsutvecklaren OBOS ambition är att sedan flera år få med biologisk mångfald i sina olika bostadserbjudanden – via konceptet trädgårdsstaden. Ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbara stadsdelar – s k trädgårdsstäder – är framtiden, menar Joakim Henriksson, vd på OBOS Sverige AB.  

Joakim Henriksson, vd OBOS Sverige
Vi som bostadsutvecklare har ett ansvar att bygga för framtiden. Vi vet att 7 av 10 människor vill bo i ett eget hus som man helst äger själv, men det innebär inte att vi bara ska bygga villamattor.

Den allmänna definitionen av en trädgårdsstad är ett samhälle med blandad bebyggelse där hela eller största delen av befolkningen är bosatt i småhus, radhus men även flerfamiljshus - ofta med tillhörande trädgårdar.

Det finns också tydliga forskningsresultat – inte minst i en studie från Anthesis 2021 – som visar att biodiversitet gynnas, och att det är 123 procent bättre för ekosystemtjänster i en trädgårdsstad än i traditionell mer kompakt stadsbebyggelse.
Och – där tillgång till grönytor i en urban miljö bidrar till ekosystemtjänster som på många sätt påverkar alla som bor i staden.

Carl-Johan Sigfridsson, hållbarhetschef på OBOS Bostadsutveckling, utvecklar OBOS arbete med konceptet att bygga trädgårdsstäder, där just livet mellan husen kommit att bli en prioriterad faktor. Här ingår initiativ som värnar om trivsel och trygghet, men också gemensamma mötesplatser, grönska och tillvaratagande av befintlig växtlighet.

- När vi köper mark för våra olika bostadsprojekt finns konceptet trädgårdsstaden hela tiden med – en blandad bebyggelse, där man bygger för fler. Men det handlar minst lika mycket om vad vi kan fylla det med? I samband med att vi började med Svanen för 4-5 år sedan, började vi också jobba med något vi kallar Gröna greppet, där områden mellan husen, det gemensamma, blev modell för vilka kriterier som ingå för att det ska kallas trädgårdsstad.  Det handlar med andra ord inte bara om byggnader utan om att använda träd, buskar och odlingsmöjligheter för att gynna den biologiska mångfalden.

Till viss del har den tuffa konjunkturen påverkat OBOS pågående satsning med trädgårdsstaden men enligt Carl-Johan Sigfridsson ”behåller man ambitionen i den utsträckning som går”.

- Och så fort marknaden vänder så kommer det få en ännu större del i vår projektutveckling,

Skulle du säga att ni är ett av de husföretag som jobbar mest aktivt med trädgårdsstaden?
- Vi kommunicerar begreppet, kopplat till hur vi illustrerar projekten, men däremot har vi inte talat så mycket om biologisk mångfald utanför organisationen. Men vi lär göra mer framöver. Det här är något samhället betonar, och också något EU lyfter allt mer. Det har blivit en hygienfaktor att ha med i sina projekt – ännu mer idag. Om våra kunder blir mer medvetna om det här måste vi också bli det.

Vad betyder begreppet biologisk mångfald för dig?- 
- Jag utgår ganska mycket från mitt privata naturintresse. Men egentligen handlar det om att allt hänger ihop och är i symbios; från plankton till den gröna skogen. Det är viktigt att vi bibehåller systemen i naturen.

Carl-Johan Sigfridsson, hållbarhetschef OBOS
Därmed blir det också viktigt att vi som bostadsutvecklare medverkar till att den miljön vi är med och präglar blir minst lika bra eller bättre.

Enligt Linda Lagerström ligger TMF:s medlemsföretag långt framme när det gäller biologisk mångfald.

- Många av våra företag inom trä- och möbelindustrin har arbetat med klimatfrågorna länge, bland annat med hjälp av TMF:s guide om Agenda 2030 som togs fram för cirka fem år sedan. Det gäller t.ex att minska sina utsläpp av växthusgaser genom rätt val av råvaror, energi-effektiviseringar, klimatsmarta transporter och att välja träråvara från ansvarsfullt skogsbruk. Det här bidrar positivt både till klimatet och den biologiska mångfalden. Man har också börjat tänka mer cirkulärt och flera företag kan idag erbjuda cirkulära affärsmodeller. Men här är många i början av sin resa.

- Några av företagen har även inspirerande exempel på projekt med fokus på biologisk mångfald, både i stort och smått. Det kan handla om allt ifrån samarbeten för att skapa biologisk mångfald i diken till att vara djupt involverade i lokalt hållbart skogsbruk.

- Eller att – som OBOS - arbeta med de principer i trädgårdsstaden som TMF tagit fram.