Neddragningar på Naturvårdsverket hotar näringslivet
Regeringens neddragningar på Naturvårdsverket hotar det svenska näringslivet - TMF har därför tillsammans med ett flertal branschorganisationer skickat ett brev till regeringen. Om inte trenden vänds riskerar Sverige att inte kunna implementera ny EU-lagstiftning och därmed mista sin plats som ledande i klimatomställningen.
TMF är en av 16 branschorganisationer som signerat brevet till regeringen med Ulf Kristersson i spetsen. Brevet belyser kommande år som är av yttersta vikt för att Sverige ska ha möjlighet att implementera den lagstiftning som tagits fram under EUs senaste mandatperiod. Neddragningar på Naturvårdsverket leder till att myndigheten tvingas skära ner, och riskerar därmed att tappa viktig kompetens. TMF och övriga organisationer ser en risk att detta i sin tur påverkar våra medlemsföretag som riskerar att tappa Sveriges position i framkant av teknikutveckling, tillverkning av hållbara produkter samt rollen som motor i den gröna omställningen.
TMF:s bransch- och näringspolitiska chef Cecilia Ask Engström är den som undertecknat brevet för TMF:s medlemmars räkning. Hon menar att TMF:s medlemsföretag har en given plats i den svenska klimatomställningen, men att samverkan med myndigheter är viktig för att det ska gå så smidigt som möjligt.
- Våra medlemsföretag påverkas i stor utsträckning av EU-beslut tagna inom den gröna given och är på många sätt de som möjliggör klimatomställningen med innovationer och cirkulärt driven produktutveckling. Men det bygger också på att den myndighet som är satt att implementera lagstiftningen har tillräckligt med resurser för att stötta upp näringslivet, säger Cecilia Ask Engström.
Utdrag ur brevet:
"De närmaste åren kommer att vara viktiga för implementeringen av den lagstiftning som tagits fram på EU-nivå under den föregående mandatperioden. Hur väl implementeringen faller ut kommer att vara avgörande för svensk konkurrenskraft och därmed svenska företags möjligheter att fortsätta ligga i framkant vad gäller teknikutveckling, tillverkning av hållbara produkter samt att vara motorn i omställningen till ett cirkulärt och fossilfritt samhälle. Detta bör återspeglas i budgetpropositionen och regleringsbreven för 2025. De neddragningar som Naturvårdsverket nu genomför med anledning av tidigare minskade budgetanslag riskerar att påverka svenska företag mycket negativt...
...Bortom specifika lagstiftningsförslag har Naturvårdsverket en central roll att spela i att aktivt stötta näringslivet i omställningsarbetet och samtidigt skapa förutsättningar för fortsatt ekonomisk tillväxt och nya innovativa affärsmodeller, till exempel genom Klimatklivet. Detta sker genom en kontinuerlig dialog och samverkan med industrin men också genom framtagandet av tillsynsvägledning, nationella föreskrifter och tolkningar av kommande europeisk lagstiftning...
...Med anledning av ovanstående vill Svenskt Näringsliv och dess medlemsorganisationer understryka vikten av att Naturvårdsverket har tillräckliga resurser och rätt förutsättningar för att kunna bistå det svenska näringslivet i de många viktiga processer och förändringar som det står inför de kommande åren.
Vi ser fram emot att fortsätta diskussionen om hur vi kan värna om den svenska industrins konkurrenskraft och bidrag till ett hållbart och cirkulärt samhälle."