NYHET - EU

"Led tillbaka EU till kärnverksamheten"

Sveriges samlade industri går gemensamt ihop och skickar ett meddelande till svenska beslutsfattare inför den kommande mandatperioden i EU. TMF har varit med och tagit fram sju förslag på åtgärder för att stärka svensk industri i en debattartikel som undertecknas bland annat av TMF:s chef för bransch och näringspolitik Cecilia Ask Engström och som publicerades i helgen i Dagens Industri.

20 maj 2024
Flagga
Foto: Pixabay

En globalt konkurrenskraftig industri är avgörande för Sveriges och Europas välstånd. Industrin står även för lösningarna som driver digital och klimatpositiv omställning och stärker vår totalförsvarsförmåga.  Sverige behöver därför ett EU som skapar bästa möjliga förutsättningar för industrin att bidra till att uppnå högt satta politiska och ekonomiska målsättningar.

Svenska beslutsfattare måste driva på för ett EU som skapar bästa möjliga förutsättningar för en konkurrenskraftig industri i Europa. Detaljreglering i EU:s lagstiftning, oproportionerliga rapporteringskrav för företagen och politisk kontroll över industrins leverantörskedjor gynnar däremot inte en innovativ och långsiktigt konkurrenskraftig industri i Europa, fortsätter de.För att vända den utvecklingen har industrins ledande bransch- och arbetsgivarorganisationer i Sverige tagit fram följande förslag till svenska beslutsfattare inför nästa mandatperiod i EU:

  • Värna konkurrens och lika spelregler för en välfungerande inre marknad.
  • Underlätta tillgång till kompetens och reglera arbetsmarknaden effektivt.
  • Möjliggör framtidens råvaruförsörjning.
  • Säkra fossilfri el till konkurrenskraftiga kostnader.
  • Satsa på industrirelevant forskning och utveckling.
  • Skapa innovationsvänliga regelverk med minskad regelbörda.
  • Underlätta handel med omvärlden som nyckel till stärkt försörjningstrygghet.

Ta del av debattartikeln i sin helhet.