Den 9 juni är det dags för EU-valet där det åter är dags att välja nya EU-parlamentariker på en femårsperiod. För många av TMF:s medlemmar är det som händer i Bryssel avgörande för det dagliga arbetet - därför tar TMF nu tempen på vad partiernas toppolitiker tycker om branschspecifika frågor i en valenkät. Alla riksdagspartier har fått samma frågor skickade till sig, näst på tur är Socialdemokraternas Johan Danielsson.
Vad är avgörande för att främja den cirkulära ekonomin som del av den gröna omställningen (till exempel avseende uttag av råvaror, hantering av avfall och minskat utsläpp av växthusgaser)?
- Den svenska nyindustrialiseringen och en växande cirkulär ekonomi är en chans till stark teknikutveckling för hela landet, med välbetalda jobb och hög tillväxt som följd. Återanvändning, ekodesign, cirkulära affärsmodeller och att ställa om från produkter baserad på olja är viktiga delar för att uppnå detta.
Högt ställda hållbarhetskrav på EU-nivå är en utmaning för många små och medelstora företag. Hur vill du verka för att underlätta för dessa företag att lyckas leva upp till kraven?
- I grunden är krav på hållbarhet och kvalitet en konkurrensfördel för svenska företag. Men det är viktigt att regelverk är enkla och inte leder till byråkrati.
På vilket sätt planerar du att föra en politik som främjar hållbara råvaror som exempelvis trä?
- Genom att stå upp för det svenska skogsbruket och en ekonomi som ställer om från oljeprodukter till trä och jordbruksprodukter. Det är viktigt för att stärka vår försörjningsförmåga och skapa jobb i hela landet. Den så kallade bioekonomin behöver integreras i fler politikområden och vi vill bland annat att EU tar fram en uppdaterad strategi för att främja hållbara råvaror och byggande i trä.
På vilket sätt planerar du att på EU-nivå främja tillväxt och konkurrenskraft hos svenska företag?
- Jag vill se en bättre fungerande inre marknad, enklare regler och en inriktning på innovation och produktivitet från politiken. Jag vill också särskilt bekämpa den växande kriminaliteten och utnyttjandet i arbetslivet, s.k. arbetslivskriminaliteten, som drabbar både arbetstagare och seriösa svenska företag.