NYHET - EU-VALENKÄT

TMF tar tempen inför EU-valet: Miljöpartiet

Den 9 juni är det dags för EU-valet där det åter är dags att välja nya EU-parlamentariker på en femårsperiod. För många av TMF:s medlemmar är det som händer i Bryssel avgörande för det dagliga arbetet - därför tar TMF nu tempen på vad partiernas toppolitiker tycker om branschspecifika frågor i en valenkät. Alla riksdagspartier har fått samma frågor skickade till sig, näst på tur är Miljöpartiets Pär Holmgren.

20 maj 2024
Foto: Fredrik Hjerling

Vad är avgörande för att främja den cirkulära ekonomin som del av den gröna omställningen (till exempel avseende uttag av råvaror, hantering av avfall och minskat utsläpp av växthusgaser)?

- Vi måste ta ett helhetsgrepp om alla de förändringar som behövs för att ställa om vår ekonomi till att verka inom planetens gränser, om vi ska ha en chans att uppnå våra klimat- och miljömål. För att främja den hållbara cirkulära ekonomin måste vi därför ta fram lagstiftning som styr både produktionen till mer hållbara produkter, konsumtionen till mer återanvändning, företag mot cirkulära företagsmodeller för minskad råvaruanvändning, och bättre system för hantering av det avfall som produceras, så att cirkeln sluts. Det är helt avgörande att vi bättre prioriterar hur och till vad vi använder planetens begränsade resurser, och får ett slut på slit- och slängsamhället vi har idag.


Högt ställda hållbarhetskrav på EU-nivå är en utmaning för många små och medelstora företag, hur kan politiken verka för att underlätta för dessa företag att lyckas leva upp till kraven?

- Små- och medelstora företag har en enormt viktig roll att spela i omställningen till en cirkulär ekonomi, inte minst i vissa sektorer som till exempel textilsektorn. Eftersom stora och små företag ofta ingår i samma värdekedja, kommer krav som ställs på större företag i väldigt stor utsträckning följaktligen ställas på mindre företag, så för att underlätta för små  och medelstora företag är det därmed bättre att de inkluderas i ramverket från början. Det ger då också direkt tillgång till stödstrukturer inom ramverken, och det kan också vara en tydlig konkurrensfördel och bidra till att åstadkomma en jämlikare inre marknad i EU. För hållbarhetsrapporting vill jag också se förenklade och ändamålsmässiga processer för mindre företag, och jag vill se riktade insatser för att ge mindre företag det stöd de behöver för att kunna göra denna rapportering. 

På vilket sätt planerar du att föra en politik som främjar hållbara råvaror som exempelvis trä?

- Vi har under mandatperioden drivit på för en stark ekodesignförordning, då vi sett att uppskattningsvis 80% av miljöpåverkan avgörs redan i designfasen. Under ekodesignlagstiftningen ska informationskrav, horisontella minimikrav och skarpa produktkrav tas fram för olika produktkategorier. Vi kommer fortsätta arbeta för att dessa krav ska  främja hållbar användning av råvaror, men framförallt också ta hänsyn till behovet av att minska uttaget av jungfruliga råvaror och istället öka återvinning och återanvändning. Vi vill jobba för att produkter ska bestå av mer hållbara och mindre klimatintensiva råvaror, och här vill vi bland annat se till att den klimatmärkning som ska komma med ekodesignlagstiftningen gynnar produkter med mindre klimatavtryck. 

På vilket sätt planerar du att på EU-nivå främja tillväxt och konkurrenskraft hos svenska företag?

- Jag kommer att fortsätta att arbeta för politiska förutsättningar som gör det lätt att ligga i framkant i den gröna omställningen, vilket jag känner mig trygg i kommer att gynna svenska företag. Jag kommer också driva på för att svenska företag inte missgynnas i konkurrensen genom utvidgade klimattullar och genom att arbeta för att samma krav som ställs på produktion inom EU ställs på de varor vi importerar, både genom lagstiftning som ekodesignförordningen och handelsavtal. 

Kontaktperson på Trä- och Möbelföretagen:

Simon Imner
Simon Imner
Näringspolitisk expert