NYHET - EU-VALENKÄT

TMF tar tempen inför EU-valet: Kristdemokraterna

Den 9 juni är det dags för EU-valet där det åter är dags att välja nya EU-parlamentariker på en femårsperiod. För många av TMF:s medlemmar är det som händer i Bryssel avgörande för det dagliga arbetet - därför tar TMF nu tempen på vad partiernas toppolitiker tycker om branschspecifika frågor i en valenkät. Alla riksdagspartier har fått samma frågor skickade till sig, näst på tur är Kristdemokraternas Alice Teodorescu Måwe.

21 maj 2024
Alice Teodorescu Måwe (KD)
Foto: Pressbild (Kristdemokraterna)

Vad är avgörande för att främja den cirkulära ekonomin som del av den gröna omställningen (till exempel avseende uttag av råvaror, hantering av avfall och minskat utsläpp av växthusgaser)?

- Arbeta för ökad cirkularitet inom exempelvis plaster och textil. Genom förbättrad ekodesign och gemensamt regelverk kan positionerna förflyttas framåt. Vi behöver också uppdatera regelverket kring vad som anses vara avfall, entreprenadberg borde klassas som biprodukt i en recirkulationsprocess.

Högt ställda hållbarhetskrav på EU-nivå är en utmaning för många små och medelstora företag. Hur vill du verka för att underlätta för dessa företag att lyckas leva upp till kraven?

- Inom EU har vi arbetat för att ha så höga tröskelvärden som möjligt innan ett företag ska omfattas av kraven. Vi arbetar på nationell nivå för att hjälpa företag att kunna fokusera på sina affärsidéer och inte behöva lägga mer tid än nödvändigt på administration. Detta gör vi genom att inrätta ett Förenklingsråd som ska jobba med befintliga svenska regelverk och ett Implementeringsråd som har fokus på hur EU-lagstiftning påverkar oss. Dessutom har 34 myndigheter fått regleringsbrev med uppdrag att jobba med förenklingspaketet.

På vilket sätt planerar du att föra en politik som främjar hållbara råvaror som exempelvis trä?

- Jag vill slå vakt om gränsdragningen att den svenska skogen ska vara en nationell kompetens att besluta om. Det är genom att vi kan bruka den som vi får chans att göra en grön omställning. Substitution av fossilbaserade varor inom exempelvis byggande och förpackningar leder till klimatvinster och till möjlig tillväxt för skogsnäringen.

På vilket sätt planerar du att på EU-nivå främja tillväxt och konkurrenskraft hos svenska företag?

- Vi ska slå vakt om de fria rörligheterna. Detta är till gagn för vårt näringsliv. Vi behöver lägga mer kraft på regelförenklingar. Jag ser gärna att vi generellt lägger oss på lägsta möjliga implementeringsnivå när EU-direktiv ligger som ett golv. Ett bra mål är ”en regel in – två regler ut”. Kommissionen bör ha ett stående uppdrag att avskaffa regelverk som har liten effekt men ger hög administrativ börda för företag. Vi måste bygga vårt elsystem starkt igen och ha tillräcklig mängd fossilfri el på rätt plats vid rätt tidpunkt. De senaste årens berg- och dalbana i elpriser är inte hållbart.

Kontaktperson på Trä- och Möbelföretagen:

Simon Imner
Simon Imner
Näringspolitisk expert