NYHET

Hållbart, motståndskraftigt och populärt - TMF presenterade Aspen Trädgårdsstad

I måndags var TMF inbjudna av Botkyrkas kommunstyrelse för att presentera rapporten ”Aspen Trädgårdsstad” som man medverkat till. Det var på kommunstyrelsens ledamot och ordföranden i Samhällsbyggnadsnämnden Yusuf Aydins (KD) initiativ och med på mötet närvarade också exploateringsnämndens, samt kommunstyrelsens respektive ordföranden och satsningen är en del av det arbete som TMF gör för att få fler kommuner att inse vikten av att planera för trädgårdsstäder.

22 maj 2024
Foto: TMF

TMF:s bostadspolitiska expert Gustaf Edgren var med och höll i presentationen.

- Den mottogs väl. Det är ett visionsförslag och vi presenterade det så som det kan komma att se ut i Botkyrka, men konceptet går även att applicera på andra platser i landet. Det är ett led i vårt arbete för den hållbara trädgårdsstaden och ett slag för en blandad bebyggelse. På så sätt tillgängliggör vi för fler att bo som de önskar, men stärker även skattekraften långsiktigt i de kommuner som väljer att bygga på detta sätt, säger Gustaf Edgren.

En första skiss av projektet presenterades redan 2016 i TMF-broschyren ”Trädgårdsstaden”, där området kring sjön Aspen i Botkyrka kommun identifierats som en lämplig plats att bygga på.

- Det är en tätortsregion med nära förbindelser till Stockholm, bra pendelmöjligheter men med relativt låga markpriser. Dessutom har vi under åren sett förtjänsten med trädgårdsstaden som verktyg för att förbättra den sociala tryggheten. Botkyrka dras med utmaningar i form av utsatta områden, där finns forskning som pekar på att trädgårdsstäder spelar en roll i att motverka såna utmaningar.

Under två års tid har rapporten tagits fram i samarbete med Stadsliv AB och förhoppningen är att presentationen sår ett frö hos politiken och att intresset växer organiskt mellan kommunpoliser runt om i landet.

- Det är ett omfattande projekt, men vi ser behovet av att planera den här sortens tätortsregioner för att just uppnå rimliga markpriser, nyttiga och långsiktiga skalfördelar för att på nytt skapa den här typen av hållbara, motståndskraftiga och populära samhällen, säger Gustaf Edgren.

Ladda ner TMF:s rapport Aspen trädgårdsstad