NYHET - NÄRINGSPOLITIK & EKONOMI

Uteblivna byggsatsningar i vårbudgeten

På måndagsmorgonen överlämnade finansminister Elisabeth Svantesson regeringens vårproposition till riksdagen. Som väntat uteblev satsningar på byggande och bostadsmarknad. Regeringens satsning på områden som vård, trygghet och försvar är förståelig, men för att uppfylla löften och åtaganden kommer det krävas rejäla satsningar i nästa budget. Det säger Simon Imner, näringspolitisk expert på TMF, Trä- och Möbelföretagen.

15 april 2024
Simon Imner
Foto: Juliana Fälldin

Budgeten har lagts i en tid där den höga inflationen faller och arbetslösheten väntas fortsätta stiga, samtidigt som vi befinner oss i en fortsatt byggkris. Att regeringen nedprioriterat byggsatsning överraskar inte – men det ställer höga krav på satsningar framöver.

- Det är såklart bra att det kommer satsningar på statens kärnuppgifter. Men i Tidöavtalet finns skrivelser om satsningar på ökat boendeägande, och detta förutsätter flera bygg- och bostadspolitiska reformer i höstens budget, säger Simon Imner.

Inom ramen för Tidöavtalet finns en skrivelse om att ”reformer som bidrar till breddat ägande, vad gäller exempelvis boende, sparande och pension, ska genomföras”. Under mandatperioden har TMF uppvaktat regeringen vid ett flertal tillfällen med konkreta åtgärder som skulle leda till ett ökat byggande och för att överkomma strukturella hinder på bostadsmarknaden. Bland dessa finns ett höjt bolånetak, ett lättande på amorteringskravet samt en sänkning av stämpelskatt vid nyproduktion.

- Om Tidöavtalet ska ha chans att infrias innan mandatperioden är över måste regeringen genomföra flertalet satsningar, säger Simon Imner.

Under förra veckan presenterades inflationsutfallet för mars månad. Inflationstakten påverkades främst av högre boendekostnader till följd av ökade ränteavgifter. Även höjda hyror samt avgifter för bostadsrätter bidrog. Dock dämpades de stigande boendekostnaderna något av lägre elpriser.

- Innan året är slut förväntar vi oss mellan tre och sex sänkningar av styrräntan med start senast i juni, säger Simon Imner och fortsätter:

- I höst kommer regeringen inte längre kunna hänvisa till inflationsbekämpningen om de bygg- och bostadspolitiska reformerna uteblir.

Den 8 maj lämnar Riksbanken sitt räntebesked och en sänkning av styrräntan då skulle innebära att Sverige går före både den amerikanska och en europeiska centralbanken.