”Näst intill lagligt” att plagiera
Piratkopiering drabbar svenska möbeldesigners och företag hårt. Det kan till och med gå så långt att företag får in reklamationer på produkter som inte är deras - bara för att designen är stulen rakt av. Det berättar Blå Stations vd Johan Lindau för Tidningen Näringslivet.
Frågan om immaterialrätt är viktig för TMF:s medlemmar. Tidigare i mars deltog TMF:s Bransch och näringspolitiska chef Cecilia Ask Engström på ett seminarium om ämnet, arrangerat av Nätverket för modern immaterialrätt och Rättighetsalliansen. Bland deltagarna på mötet fanns riksdagsledamöterna Aida Birinxhiku (s) samt Ann-Charlotte Hammar (m).
För företag som Blå Station och andra framstående svenska designföretag kan framgång bli en förbannelse, när utländska aktörer stjäl deras design och tillverkar billigare kopior. För små och medelstora företag kan detta slå hårt då det är tids- och kostnadskrävande att driva en process. En rapport som släpptes tidigare i mars fastslog att bara 15 procent av de företag som upplevt eller misstänkt piratkopiering av sina produkter valt att driva ärendet.
- Att stå upp och skydda sina rättigheter är svårt för små och medelstora företag, ofta hamnar detta på vd:ns bord, säger Cecilia Ask Engström.
I artikeln i TN betonar Johan Lindau vikten av att omvärdera hur offentliga upphandlingsprocesser genomförs. I stället för att fokusera på priset, bör man fokusera på kvalitetskrav och produktens livslängd på x antal år.
- Myndigheterna bryr sig inte om formgivarna får royalties på en produkt som de köpt eller om den är stulen så länge de får det billigaste alternativet, säger Johan Lindau till TN.
Han berättar vidare att det är en utmaning att skydda design. Juridiken är snårig när plagiaten ofta säljs på utländska marknader. Då krävs det att man anlitar lokala ombud som representation, och är det stora aktörer som snott designen kan det bli en kamp när David ställs mot Goliath.