NYHET - NÄRINGSPOLITIK

Byggkrisen på agendan när TMF mötte regeringen

Under torsdagen träffade TMF bostadsminister Andreas Carlsson tillsammans med övriga representanter för svensk byggindustri för att ge sin lägesbild och föreslå åtgärder för hur den pågående byggkrisen kan stoppas.

7 mars 2024
Foto: TMF

- Bra samtal där vi kunde stå enade i behoven av insatser. Regeringen har tidigare sagt att de är beredda att göra mer om byggkrisen förvärras och vårt gemensamma budskap här och nu är att det är bråttom med nya åtgärder för att få fart på byggandet, kommenterar Cecilia Ask Engström, bransch- och näringspolitisk chef på TMF.

Parterna träffades förra sommaren i ett rundabordssamtal, sedan dess har byggkrisen fortsatt. Branschen har påverkats hårt av internationella omständigheter med inflation och krig och flera av TMF:s medlemsföretag, både småhusbranschen och närliggande branscher har varslat ett flertal gånger.

Med på mötet fanns, utöver bostadsminister Andreas Carlson, även representation i form av statssekreterare från Klimat- & Näringsdepartementet samt Finansdepartementet. Även Byggföretagen, GS-facket och Byggnads deltog på mötet.

- Det är bra att vi kan samla oss i denna svåra situation och presentera förslag tillsammans, säger Cecilia Ask Engström, bransch- och näringspolitisk chef på Trä- och Möbelföretagen. 

Bygg- och anläggningsbranschen står för elva procent av Sveriges BNP och skapar många arbetstillfällen, både som enskild brabnsch och för underleverantörer. En fortsatt kris får stor påverkan på samhället och det avstannande bostadsbyggandet var redan före krisen eftersatt.

- Det fanns stor enighet bland parterna och känslan var att politiken både lyssnade på oss och förstod allvaret. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans med regeringen för att vända på trenden och underlätta för fortsatt byggande i Sverige, säger Cecilia Ask Engström.

Bland de förslag som TMF lade fram fanns bland annat att höja bolånetaket i syfte att stimulera efterfrågan på ägda bostäder, sänka amorteringskraven, gå vidare med den färdiga utredningen om stöd till förstagångsköpare, det så kallade startlånet samt en sänkning av stämpelskatten vid nyproduktion.

Frågan om byggkrisen engagerar många, och torsdagens möte uppmärksammades också i flera medier. I Tidningen Näringslivet intervjuades Johan Magnusson, vd på Kärs. Han betonar allvaret när byggbranschen går igenom en svår och utmanande tid och spår långvariga effekter på arbetskraften.

– Vi riskerar att förlora en hel generation som vi gjorde under 90-talet. När det vänder är risken att arbetskraften och kunnandet inte finns kvar i branschen, säger Johan Magnusson.