NYHET

Svenska jobb hotas av piratkopiering

Enligt en ny rapport från Nätverket för en modern immaterialrätt riskerar 77 600 jobb att trängas undan från Sverige och den svenska produktionen att minska med 89 miljarder. Detta på grund av piratkopiering - illegalt intrång av immaterialrätten. Den svenska möbelbranschen är hårt drabbad.

13 mars 2024
Bröderna Andersson fåtölj
Foto: Bröderna Andersson

Detta slås fast I rapporten ”Intellectual Property, Jobs & Prosperity in the Nordic Region 2024 Index”, släppt av Nätverket för en modern immaterialrätt som samordnas av Rättighetsalliansen. I slutet av förra veckan deltog Trä- och möbelföretagens bransch- och näringspolitiska chef Cecilia Ask Engström vid ett riksdagsseminarium om frågan. 

- Det är ett stort problem för designprodukter och något som vi arbetar med kontinuerligt. Processen att designa möbler som är snygga och som uppfyller de krav på cirkularitet som ställs kräver tid och resurser av våra medlemsföretag, sen dröjer det inte lång tid innan designen stulits och plagiaten tillverkas i en fabrik i Asien, säger Cecilia Ask Engström.

De medföljande riskerna är bland annat att möblerna tillverkas av material som inte uppfyller de krav som möbeltillverkare inom EU arbetar utefter. Det är dessutom ett hårt slag mot en bransch som exporterar så stor del av tillverkningen. Att driva process mot de illegala aktörerna är tids- och kostnadskrävande. Därför väljer många företag att ta den ekonomiska kostnaden. Rapporten visar att 85 procent av möbelföretag upplevt eller misstänkt piratkopiering av sina produkter, men av dessa har enbart 15 procent valt att driva ärendet. Bland de som försökt att driva ärendet vidare finns en stor tveksamhet till huruvida de skulle göra om det.

- Att stå upp och skydda sina rättigheter är svårt för små och medelstora företag, ofta hamnar detta på vd:ns bord. Det är långa och tidskrävande processer med oklar utgång, fortsätter Cecilia Ask Engström.

Förra veckans möte innebar att flertalet branscher samlades för att diskutera frågan med representanter från riksdagens Näringsutskott. Där gavs TMF möjligheten att ge en lägesbild och lämna feedback på regeringens strategi för hur man hanterar frågan. Likt TMF drar rapporten slutsatsen att politiska reformer är nödvändiga för att hantera situationen, bland annat efterfrågas en nationell immaterialrättsstrategi och att AI sker med respekt för immaterialrättsfrågor.

Läs mer på Rättighetsalliansens hemsida, där hittar du även själva rapporten. Du kan även läsa den debattartikel som publicerades på Aftonbladets debattsektion under måndagen.