Ny validering breddar kompetensen hos anställda i branschen
När konjunkturen vänder behövs det massor av ny kompetens – i trä- och möbelbranschen. En ny valideringsmodell lanseras därför under våren av Trä- och Möbelföretagen och GS-facket, som – tillsammans med en ny utbildning på Träcentrum – ska hjälpa företag att säkra kompetensen hos såväl nya som gamla kollegor.
Det har länge varit brist på kompetens i trä- och möbelindustrin. Henrik Smedmark, ansvarig för kompetensförsörjning på TMF, går så långt att han kallar kompetensbristen ett ”normaltillstånd”. Tuffa tider som tvingat fram uppsägningar har knappast hjälpt.
– Redan vid förra lågkonjunkturen tappade många företag medarbetare med lång erfarenhet och hög kompetens, då neddragningar ledde till att duktiga personer tvingades söka nya jobb, säger han.
Andra bidragande faktorer till kompetensbristen är att gymnasieskolors träutbildningar lagts ner, samtidigt som det är en stor åldersavgång och den tekniska utvecklingen skapar nya kompetenskrav.
– Folk skriker sig hesa efter ytbehandlare och CNC-operatörer. Det innebär att företagen får plocka folk från andra branscher och att de får lära sig arbetstsuppgifterna där och då. Risken är då stor att grundkunskaper om exempelvis material, säkerhet och ritningsläsning missas. Och företag har inte råd att ha en anställd som bara kan en maskin, i dag krävs en bredare kompetens, säger Conny Enell, yrkeslärare på Träcentrum i Nässjö.
Nu behöver företagen ta större ansvar för att lära upp nya anställda, eftersom det kommer bli svårt att hitta erfaren kompetens när det blir dags att rekrytera, menar Henrik Smedmark på TMF.
För att stärka företagens kompetensförsörjning och komptensutveckling har TMF, i samarbete med GS-facket och Träcentrum i Nässjö, tagit fram en ny, modulbaserad valideringsmodell, som testar medarbetarnas kunskaper. Målgruppen är i första hand TMF:s medlemsföretag, men riktar sig även till olika utbildningar för ungdomar och vuxna.
– Valideringen, som lanseras senare under våren, riktar sig till både nyanställda och de som jobbat i 40 år, för även om man jobbat länge så har branschen utvecklats. Det är bra att se om man har några kunskapsluckor som behöver fyllas i, och få bekräftelse på att man kan det man gör. Kör du på ritningsläsning kan du läsa på och göra om valideringen, säger Conny Enell.
Valideringen är inte lönegrundande, och eftersom individen äger sina resultat är det viktigt att komma överens om hur resultaten ska användas. Om de ska ingå som en del i en individuell utvecklingsplan är det avgörande att komma överens om att företaget ska få ta del av de individuella resultaten - annars får arbetsgivaren endast feedback om resultat och kunskapsbehov på avdelningsnivå.
För att fylla i de kunskapsluckor som uppdagas har Träcentrum, på uppdrag av TMF och GS, tagit fram den nya modulbaserade utbildningen Träkompetens. Träkompetensutbildningen kan användas inom ramen för Yrkesintroduktion, och de som utbildas får lön under utbildningens totalt åtta dagar. Fyra dagar utgör basutbildningen Trä grund, ett krav för påbyggnadsutbildningarna Maskinsnickare, Ytbehandlare och CNC-operatör. En stor fördel är att företagen själva bestämmer vilken kompetens de behöver och vilka medarbetare de vill investera i.
Träcentrum i Nässjö är navet för utbildningen och ansvarar för att löpande uppdatera materialet.
– Träbranschen har varit lite seg när det gäller att utveckla nytt utbildningsmaterial och vi såg att det saknades material för att fylla luckorna i den tidigare valideringsmodellen, säger Conny Enell.
– Ofta lärs nyanställda upp genom att gå jämte en mer erfaren kollega som jobbat sedan Hedenhös. Det innebär att man ärver någon annans kunskaper, utan att ha kvalitetssäkrat dem, förklarar Conny.
Med andra ord kunde man ta reda på vilken kunskap medarbetarna saknade – men saknade ett sätt att fylla i kunskapsluckorna.
– Ofta lärs nyanställda upp genom att gå jämte en mer erfaren kollega som jobbat sedan Hedenhös. Det innebär att man ärver någon annans kunskaper, utan att ha kvalitetssäkrat dem, förklarar Conny.
En nackdel med detta är att den nyanställde ofta går miste om en del av de grundläggande baskunskaperna, eftersom dessa tas för givna av de som jobbat länge i branschen.
– Sen gäller det att komma ihåg att det är fortfarande mycket hantverk i den här branschen – även om man står vid en maskin, säger Conny Enell.
Att den egna personalen har grundkunskaper och kan flera delar av produktionskedjan ger trä- och möbelföretagen större flexibilitet och säkerhet. Men det är också en fördel för medarbetarna:
– Det ger en ökad trygghet för personalen, eftersom de med bredast kunskapsbas inte är de första som får gå vid uppsägningar.
Träkompetens är ett nytt paket med företagsutbildningar anpassade för trä- och möbelindustrin. Träkompetensutbildningen kan användas inom ramen för Yrkesintroduktion, och de som utbildas får lön under utbildningens totalt åtta dagar. Den modulbaserade kompetensutvecklande utbildningen omfattar delarna Trä grund, CNC-operatör, Maskinsnickare, Ytbehandlare och Trähusindustriarbetare, och utförs vid godkända testcenter med certifierade testledare eller i företagets egna lokaler - förutsatt att rätt maskiner finns på plats.
Det nya valideringsprogrammet är ett verktyg som säkerställer att utbildningen belyser rätt delar av produktionskedjan. Det innebär samtidigt en inventering av kunskapsnivån hos medarbetarna som visar hur en kompetensförhöjande satsning bör utformas och som kan täcka kompetensbrister samt komptensutveckla.
Träkompetens finns i dag på noderna Träcentrum i Nässjö, Tibro Training Centrum, Tau Learning i Osby och T2 college i Skellefteå.