Trendbrott för svensk möbelexport
Drygt 70 procent av svensk möbelproduktion exporteras till andra länder men nu saktar den svenska framgångssagan in till följd av konjunktur och omvärldsläge. Det visar branschorganisationen TMF:s årliga rapport som presenteras i samband med Stockholm Furniture Fair.
Oron i den globala ekonomin har en bidragande faktor till att trenden med sjunkande export nu även påverkar möbel- och inredningsbranschen. Efter år av uppåtgående trend stannar framfarten nu av.
-Jag tror det handlar om osäkerheten i ekonomin som präglar många länder", säger David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföretagen, i en intervju med Sveriges Radio, Ekot.
Fram till förra året blomstrade den svenska möbelindustrin, och över 70 procent av produktionen gick på export. Nu bromsas den svenska framgångssagan av konjunktur och omvärldsläge, enligt TMF:s årliga rapport, som presenteras i samband med möbelmässan Stockholm Furniture Fair.
Johan Lindau, vd på möbelföretaget Blå Station, bekräftar bilden: "Redan i höstas började agenter i våra exportländer säga att det börjar se mörkt ut i horisonten," säger Johan Lindau till Ekot.
Trots nedgången finns det möbelföretag som går emot den negativa trenden, och exporten har i stället varit räddningen. Benny Hermansson, vd på Gemla, berättar: "Det är den svenska marknaden som har gått ner, vi har lyckats hålla samma omsättning som föregående år genom att i stället öka exporten."
Johan Lindau betonar vikten av att fler företag bör satsa mer på exporten: " Många företag är hemmatrogna och fokuserar på hemmamarknaden. De har gjort vissa framträdanden på exporten någon gång, då och då, men det gör ingen sommar. En fjäril gör ingen sommar."
Lyssna på hela inslaget i Ekot.