NYHET, REPORTAGE - NYHETER, NYHET, REPORTAGE & KUNSKAP

AI-experten: ”Snabbare än någonsin öppnas nya dörrar”

AI-revolutionen är på väg. Möjligheterna tycks oändliga och det är de som hänger med som kommer få alla fördelar. Det menar maskininlärningsingenjören Puya Sharif som listar de områden som kan – och kommer – förändras inom tillverkningsindustrin. Text: Frida Henke

14 februari 2024
AI-experten Puya Sharif
Foto: Magnus Glans

Det senaste årets snabba utvecklingstakt inom AI har tagit till och med experterna på sängen. Processer inom industrin kommer i allt högre grad att automatiseras och det gäller de flesta områden, som exempelvis design, produktbeslut, logistik, analyser och marknadsföring. Mycket snart kommer organisationer som använder AI att få en konkurrensfördel.

– Vi kommer se en ökad optimering i alla steg, säger Puya Sharif, maskininlärningsingenjör och medgrundare av AI-konsultföretaget Modulai.

Men, påpekar han, förändringen i tillverkningsindustrin kommer inte ske över en natt. Även om tekniken redan finns måste den också implementeras och börja användas.

– Jag tror vi ofta överskattar hur snabbt förändringar sker. I varje tekniskt språng finns mycket mer som kan implementeras rent tekniskt än vad som faktiskt görs, eftersom det också finns en kulturell faktor som kräver att alla är med på det och förstår möjligheterna. Och där är vi nog först om 10–15 år, säger han.

Modulai har från starten 2018 växt från tre till 23 personer. Företagets Stockholmskontor ligger inhyst i en vindsvåning i en gammal kexfabrik på Söder. Passande nog futuristiskt inredd av den techstart-up som hyrt in sig i lokalerna dessförinnan. Tradition möter nymodigheter, här liksom i den industri som nu ska anpassa sig till AI:ns möjligheter.

Utvecklingen kan verka skrämmande, även för en AI-expert.  

AI-experten Puya Sharif
Det är en otroligt spännande tid vi lever i och det är läskigt – för oss också. Snabbare än någonsin har det öppnats massa nya dörrar som vi ännu inte har sett effekterna av, säger Puya Sharif.  
Först i världen: EU-länderna överens om AI-regler

I början av december 2023 landade EU i en ny överenskommelse om gemensamma regler för användning av artificiell intelligens, AI, och som går under namnet Artificial Intelligence Act. Det handlar om förbyggande regler för att förhindra att AI används på ett skadligt sätt, men också om hur det får användas av exempelvis rättsväsendet.

Framöver ska de nya lagarna formuleras mer i detalj, men de omfattar både hur AI får användas vid exempelvis studier och anställning, upphovsrättsligt material samt hur tekniken kan användas för att bekämpa brott. Ambitionen har varit att reglera AI utifrån principen att ju större skada användandet kan orsaka, desto striktare måste reglerna vara. Den som bryter mot dem riskerar mångmiljonböter.

EU:s nya AI-paket rapporteras vara den första regleringen i sitt slag i världen. Förhoppningen är att fler ska välja att ta efter.

Källa: Regeringskansliet

När AI får frågan

När språkmodellen ChatGPT tillfrågas om vad som kommer förändras i tillverkningsindustrin i och med AI-utvecklingen svarar den så här:

Användningen av artificiell intelligens (AI) inom tillverkningsindustrin förväntas ha betydande påverkan på olika områden:

  • Automatisering av produktionsprocesser. AI kommer att möjliggöra en ökad automatisering av produktionslinjer och processer. Robotar och autonoma system som drivs av AI kan öka produktiviteten och effektiviteten samtidigt som de minskar behovet av mänsklig arbetskraft för repetitiva uppgifter.
  • Prediktivt underhåll. AI-baserad analys av maskindata kan användas för att förutsäga när maskiner kommer att kräva underhåll. Detta minskar oväntade avbrott och förlänger livslängden för utrustningen genom att möjliggöra planerat underhåll.
  • Kvalitetskontroll. AI-system kan användas för att övervaka och förbättra kvaliteten på produkter genom att detektera defekter eller avvikelser från standarder i realtid. Bildigenkänning och maskininlärning kan användas för att identifiera och klassificera defekter.
  • Supply chain-optimering. AI kan användas för att optimera hela leveranskedjan genom att förutsäga efterfrågan, hantera lager och optimera logistik. Detta kan leda till minskade kostnader och kortare ledtider.
  • Anpassningsbar produktion (adaptable manufacturing). AI möjliggör anpassning av produktionsprocesser baserat på efterfrågan, trender och andra faktorer. Tillverkningsprocesser kan justeras i realtid för att möta föränderliga krav och förbättra flexibiliteten.
  • Samarbete mellan människor och robotar (cobots). AI-baserade robotar och cobots (samarbetsrobotar) kan arbeta sida vid sida med mänsklig arbetskraft och hantera uppgifter som kräver precision, styrka eller repeterbarhet.
  • Optimering av energianvändning. Genom att analysera data om energiförbrukning och produktionsprocesser kan AI hjälpa till att optimera energianvändningen och därmed minska kostnader och miljöpåverkan.
  • Digital Tvilling (digital twin). AI kan användas för att skapa digitala tvillingar av fysiska produktionsanläggningar, vilket möjliggör övervakning, simulering och optimering i realtid.
  • Innovationsacceleration. AI kan bidra till att påskynda innovationsprocessen inom tillverkningsindustrin genom att automatisera designprocesser, utföra snabbare prototypning och underlätta forskning och utveckling.
  • Ökad säkerhet. AI-system kan övervaka och förhindra olyckor genom att identifiera potentiella faror och varna operatörer. Dessutom kan de bidra till att förbättra cybersäkerheten för tillverkningsanläggningar.

Dessa förändringar representerar bara några exempel på hur AI kommer att påverka tillverkningsindustrin, och det är viktigt att notera att teknologin och dess tillämpningar fortsätter att utvecklas.

Källa: ChatGPT

 

Efterlysning

Jobbar ditt företag med AI? Hör av er till redaktionen och berätta om ert arbete mer om hur ni gör, vilka fördelarna är och vilka utmaningar ni ser framåt, så kanske det blir ni som vi kommer och gör ett reportage hos nästa gång.