TMF:s vd om EU-påverkan i praktiken: ”Beslut i Bryssel slår rakt in i våra medlemmars vardag”
TMF har sedan en tid tagit allt större kliv in i EU-politiken med regelbunden närvaro i allt fler sammanhang i Bryssel. ”Om man försöker påverka besluten först när de ska implementeras i svensk lagstiftning, då är man för sent ute”, förklarar David Johnsson.
Varför är det viktigt att vara på plats i Bryssel?
– Bryssel är onekligen den viktigaste platsen när det gäller lagstiftning som styr våra medlemsföretags vardag. Cirka 70 procent av de regler och lagar som påverkar näringslivet beslutas i Bryssel. Vi har som uppdrag att representera våra medlemmar och arbeta för att förbättra företagens konkurrenskraft, och det förutsätter att vi är på plats i Bryssel på ett eller annat sätt. Dels medverkar våra medarbetare i olika sammanhang som sakkunniga eller deltar i olika referensgruppen. Vi är också medlemmar i två europeiska paraplyorganisationer CEI Bois och EFIC och samverkar med Svenskt Näringslivs experter och ett antal konsulter som bevakar våra frågor på plats.
Hur går påverkansarbetet till rent praktiskt?
– I det stora hela bedrivs det på liknande sätt som i Sverige. Det handlar om att komma med kvalificerade underlag till nyckelpersoner som ska besluta och utreda frågorna. Rent praktiskt innebär det att vi träffar beslutsfattare och påvisar och diskuterar hur lagstiftningsinitiativ påverkar de företag som vi företräder. För att få genomslag så behöver man bygga allianser och förtroende och det gör man bäst genom att vara relevant och komma med välunderbyggda inspel. I grunden bygger arbetet på möten med nyckelpersoner, intresseorganisationer och samverkansorgan.
Det gäller att engagera sig vid rätt tillfälle, ha ett tydligt utgångsläge och välunderbyggda förslag.
Vilka frågor diskuteras just nu?
– Under den nuvarande kommissionens mandatperiod har det varit sällsynt stor aktivitet när det gäller frågor som påverkar våra företag, framför allt miljö- och klimatlagstiftning, skogsfrågor och arbetsmarknadsfrågor. Ökad aktivitet har lett till större engagemang och nu är det viktigt för oss att prioritera rätt. Det gör vi bäst genom att bevaka frågorna och lyssna på våra medlemsföretag för att hitta det är viktigast här och nu, samtidigt som vi bevakar vad som ligger på agendan på sikt. Hållbarhet är en viktig fråga som slår direkt mot våra verksamheter men som också kommer att vara central på lång sikt Andra viktiga frågor är utvecklingen inom miljö- och hållbarhetsmärkningssystem, men även arbetsmarknadslagstiftning där frågan om minimilöner fått stort utrymme.
Varför är EU-politik viktigt för svenska företag?
– Det mest uppenbara är att det som beslutas i Bryssel slår rakt in i våra medlemmars verksamhet och vardag. Om man försöker påverka besluten först när de ska implementeras i svensk lagstiftning, är man för sent ute. Att börja arbetet så nära källan som möjligt är helt avgörande för att få inflytande. Men näringspolitisk påverkan är en lång process. Det ska identifieras, utredas, malas genom system och sen ska respektive land implementera det. Men rätt hanterat är det inte svårare att få genomslag i Bryssel än i Sverige. Det gäller att engagera sig vid rätt tillfälle, ha ett tydligt utgångsläge och välunderbyggda förslag.
Vad händer framåt som kan påverka TMF:s medlemmar?
– Under andra halvåret 2024 tillträder en ny EU-kommission och ett nytt Europaparlament och då gäller det för oss att identifiera nya nyckelpersoner. Därefter behöver vi komma med så mycket inputs som möjligt när ett nytt politiskt program ska tas fram. Tillsammans med våra samverkanspartners så ska vi försöka påverka den tillträdande kommissionen så att de antar ett konkurrensfrämjande perspektiv med näringslivet i fokus.
Följ senaste nytt från Bryssel i TMF:s nyhetsbrev, här kan du bli prenumerant.
Tips på webbinarium om EU:s framtid för svenska företag, anmäl dig här:
Vart är vi på väg i EU-politiken? - TMF