NYHET

Nyheter från Stockholm Furniture Fair 2023

3D-printade möbler, en ergonomilösning som lyfter genom branschsamarbete, samt Drömtrappor i samarbete med Alexander Lervik – här är några nyheter från årets möbelmässa.

9 februari 2023
Stockholm Furniture Fair 2023
Foto: Stockholmsmässan

Drömtrappor i samarbete med Alexander Lervik
Drömtrappor i Norsjö har i samarbete med en av Sveriges mest kända formgivare, Alexander Lervik, utvecklat en helt ny trappkollektion som ska visas för första gången under Stockholm Furniture Fair.
- Detta är faktiskt första gången i Drömtrappors hundraåriga historia som vi tagit fram en ny trappkollektion i samarbete med en extern formgivare och det har gett en härlig mersmak, säger Peter Vidmark, marknadschef hos Drömtrappor till Norran.
Samarbetet kom till nästan av en slump. Det började med att Alexander Lervik, som kanske är mest känd för soffan och fåtöljen Mr. Jones, skulle sätta in en trappa i den villa som han byggde i Saltsjöbaden.
- Jag tog reda på att Drömtrappor var marknadsledande vad gäller trappor och inledde en diskussion med dem. Detta ledde, förutom att de producerade just den trappa som jag ville ha, till att jag fick i uppdrag att formge en hel trappkollektion, berättar Alexander.

3D-printade möbler på Stockholm Furniture Fair
Med världens första cirkulärt producerade och 3D-printade gungsoffa utmanade Normada möbelbranschen när den lanserades för ett år sedan. Under årets Stockholm Furniture Fari presenteras även en helt ny produktkategori, 3D-printade kontorsstolar – som man bl a kunnat se i TMF:s monter (AG:04).
Miss Ambassador består av en kontorsstol, en loungestol och en barstol i skandinavisk design. Möblerna printas på begäran och är gjorda av biobaserad olja, som kommer från restflöden från matoljor, och cellulosa från nordiska tallar från hållbart skogsbruk. Produkterna riktar sig både till kunder inom offentlig verksamhet och företag samt hemmiljöer. 

blobid0.png

Miss Ambassador. Foto: Normada


Ergonomilösning lyfter genom branschsamarbete
Den framgångsrika ergonomi-lösningen fanns på Stockholm Furniture Fair redan för några år sedan. Men när WorkMotions och vd:n Jonas Tjärnhell presenterar DynaDesk™-på mässan 2023 gör de en total skrivbordsprodukt via kompettering av designade skrivbord från Ragnars Inredningar och Kinnarps. Samarbetet med Ragnars uppstod i höstas när Jonas var med på TMF:s matchmaking-resa till Köln – ett led i TMF:s långsiktiga exportsatsning.
Vad har ni för målsättning med mässan?
- Att marknadsföra ett helt nytt sätt att arbeta vid skrivbordet och att säkra upp skrivbordet som produkt. Där har definitivt pandemin visat att bristfälliga förutsättningar – både på hemmakontoret och vissa arbetsplatser – kan leda till problem.
Men Jonas Tjärnhell är även inne på att utöka antalet samarbetspartner i möbelbranschen
WorkMotions huvudprodukt är det unika DynaDesk, ett modernt dynamiskt flerfunktionsbord som i en nyligen presenterad medicinsk studie visat sig öka både produktiviteten och välbefinnandet hos användare. Den patenterade DynaDesk™-lösningen är en svensk innovation (grundpatent från 2008) som hjälper dig att förebygga värk i skuldror, nacke, axlar och armar vid stillasittande arbete framför en datorskärm.
WorkMotions erbjuder också en lösning för e-tentamenslokaler samt är återförsäljare av Aeris sortiment av aktiva kontorsstolar.



Jubilaren Ung Svensk Form
De är tillbaka, och de firar 25 år. Ung Svensk Form är en årlig utmärkelse och utställning som visar upp den unga svenska designscenen. I Ung Svensk Form 2023 fick vi se hur vi kan återbruka material och lära oss av naturen som problemlösare. I årets utställning är bland annat Simon Matiasson med, som utvecklat en träkomposit av granbarkborreskadat virke för 3D­-printning.
Den 7 februari delades årets stipendier ut under den 25:e upplagan av tävlingen i Greenhouse, på Stockholm Furniture Fair. Branschorganisationen Svenskt Trä har i år valt ut åtta stipendiater som får förmånen att följa med på en kunskapsresa i norra Sverige.
– Vi tror på de unga. Vi tror också på dialog och kunskap som viktiga hörnstenar i all utveckling. Årets stipendiater visar hög designnivå, där utforskande och innovativa projekt samtidigt värnar om vår omvärld och tar sikte mot en långsiktigt hållbar omställning, säger Björn Nordin, chef arkitektur och design Svenskt Trä. 
Stipendiaterna erbjuds en kunskapsresa där de får ta del av både nätverk och fördjupad förståelse för materialet trä och hur det kan bidra till en hållbar utveckling. De får under ett antal dagar ta del av innovativa projekt och besöka flera aktörer kopplade till träindustrin.
Här är årets stipendiater i Ung Svensk Form 2023 | Svensk Form (mynewsdesk.com)

32 formgivare och 30 designskolor i Greenhouse
Svenska Gustav Winsth visar en spegel som heter Heavy metal. Finska Reeta Laine har designat en stol man gärna tar med sig hem. I Greenhouse möter du morgondagens designstjärnor. I år är det 32 formgivare och 30 designskolor från 18 länder på plats. Här finns även Greenhouse Bar by Nola, en plats för samtal och paneldiskussioner.

Swedish Design Movement
Regeringsinitiativet Swedish Design Movement samlar aktörer inom svensk design, mode och arkitektur som driver på för en hållbar omställning. Under mässan bjuder de på en monter designad av Note designstudio och över 20 programpunkter.
Swedish Design Movement (stockholmfurniturefair.se)

Första möbeln som är transparent med sitt koldioxidutsläpp
Formgivaren Fredrik Paulsen har designat pallen JOY STOOL ONE som är tillverkat av återvunnet aluminium med lägre koldioxidavtryck - baserat på Hydro Extrusions svenska EDP:er. I ett pressmeddelande från Hydro framgår det att pallen JOY STOOL ONE är den första möbeln som baseras på Hydro Extrusions svenska EDP:er. EDP:erna beskriver profilernas och götens miljöpåverkan, vilket innebär att pallen därför kan kopplas till ett faktiskt koldioxidavtryck. JOY STOOL ONE presenteras under Stockholm Design Week.
– Jag älskar aluminium som material och när vi kom i kontakt med gänget på Hydro så föll alla bitarna på plats. Kombinationen av riktigt hållbara alternativ och deras stora engagemang kring designprocessen gjorde att det kändes självklart att inleda ett samarbete, säger Fredrik Paulsen.
Den bearbetade profilen av Hydro RESTORE landar i detta fall på ett totalt koldioxidavtryck av 3,58 kilo CO2 eq. per kilo producerat aluminium, vilket är betydligt lägre än det europeiska genomsnittet.