Gemla tar hållbarhetstänket till nästa nivå
Gemla Fabriker är Sveriges äldsta möbelproducenter. Historiken har en tydlig plats i materialet och hantverket men Gemla kan inte bara lita på det gamla. Så hur gör man för att hålla sig aktuell? Vi har pratat med Gemlas vd Benny Hermansson om hur han tänker kring framtiden för varumärket.

För snart åtta år sedan tog Benny Hermansson över som ägare. Med en ny vd vid rodret fick Gemla en ordentlig skjuts – inte bara över sockengränsen utan bortom horisonten.
– Min primära drivkraft har alltid varit att hitta en affärsmodell som adderar värde och att bygga en verksamhet som kan överleva allt. Under hela min yrkeskarriär har jag jobbat med affärsutveckling – att göra saker lite smartare, bättre, enklare och lite mer kundorienterat och försöka förstå vad folk värdesätter och vill betala lite extra för, berättar Hermansson.
I fjol firade Gemla 160 år som företag och med ett långt arv och många produkter i bagaget kan man nästan räkna med att de flesta känner till företaget vid det här laget. Men för att skapa en framtid för varumärket kan man inte bara förlita sig på det gamla.
– Människor köper inte möbler av oss av sentimentala skäl. När jag kom in och började marknadsföra och återinföra Gemla som ett varumärke sa folk ofta ”vilket fantastiskt arv, vilken kulturell prestation!”, men det är ingen idé om folk inte vill köpa det vi gör, så det gäller att hålla företaget aktuellt och relevant.
När jag kom in gjorde vi redan fina saker, VILDA-stolen av Jonas Bohlin och COLLAGE-stolen från Front Design Studio hade utvecklats. Bow-soffan av Lisa Hilland och fåtöljen Mats Theselius T 13 lika så. Men produkterna sålde inte så bra. Ingen på företaget var ute och informerade om våra produkter, och det var det som saknades. Den äldre generationen av inredningsarkitekter kände till oss, men de flesta gjorde det inte. Sedan dess har vi tagit det steg för steg. De första 18 månaderna gick det riktigt dåligt. 1,5 miljoner, pengar vi egentligen inte hade, bara försvann. Men det var kostnaden för att få i gång försäljningen, och om vi hade gett upp då hade vi gått miste om den tillväxt vi ser nu.
En av de första sakerna som Benny Hermansson gjorde innan han klev in som ny vd var att resa till Milan Furniture Fair. Med sig hade han ett par Gemla-stolar och ett öppet sinne.
– Resan till Milano var som ett test innan jag klev in som Gemlas nya vd. Jag ville få en känsla för om det bara var jag som tyckte att vi gjorde fina grejer, eller om andra kände likadant. Och intresset var stort, folk gillade produkten och tyckte att den skilde sig från vad de hade sett någon annanstans. Resan gav mig den rätta känslan, så jag gick hem och började diskutera ett partnerskap med min dåvarande affärspartner.
Jag kommer från Ljungby, vilket ligger tre mil från Diö. Så när jag blev tillfrågade att kliva in i företaget kände jag väl till Gemla som företag. Killarna i fabriken visste bara att det var någon kille bosatt i Stockholm som hade köpt andelar i verksamheten, men när de hörde min dialekt så sa de ”låt oss ge honom en chans”, säger Benny och skrattar.
Hållbarhet har varit viktigt sedan start
Hållbarhetsarbetet har länge varit en central del av Gemlas verksamhet. När Benny tillträdde som ny vd startade han upp ett projekt för att se över hur man kunde arbeta på ett mer hållbart sätt.
Resurseffektiva material, hållbara tekniker och ingen överkonsumtion blev svaret.
– Vi tittade på alla hållbarhetsaspekter vi kunde tänka oss. Från träcertifiering och konstgjorda material till garvning och efterbehandlingsmetoder. Det höll vi på med några år innan hållbarhet blev ett krav, som jag känner att det är i dag. Men det kostade, både i tid och pengar. En annan hållbarhetsaspekt som vi jobbar med är att vi bara tillverkar saker som någon redan har bestämt sig för att köpa. Vi har inga lager av varor som vi sedan måste göra oss av med, och på så sätt bidrar vi inte till överkonsumtion. Dessutom är böjträ, den teknik vi använder oss, av extremt resurseffektiv. Vår tillverkningsprocess skapar väldigt lite avfall. Och grejerna håller otroligt länge, vilket också är en relevant aspekt av hållbarhet.
Alltid hållbara, naturliga material. Alltid handgjorda i Sverige.
– Men det vi gör är inte 100 procent perfekt på alla sätt. Det finns massor av saker vi kan göra bättre, till exempel de små skyddsdynorna under stolen som fortfarande är av plast. Jag vet inte hur vi ska ersätta dem. Det stör mig också att det skickas ut en massa kartonger som säkert bara används en gång. Jag skulle vilja hitta en låda som du kan vika ihop och skicka tillbaka så att du åtminstone kan använda lådan åtta eller tio gånger. Jag vill också sluta använda krympfilm för att skydda våra produkter under transport, fortsätter Benny.
Relationsbyggande nödvändigt för affären
Under de senaste fyra åren har Gemlas nätverk vuxit snabbt, vilket Benny menar är en stor anledning till att det går så bra som det gör. För sju år sedan fanns det väldigt få och inte så många aktiva kontakter. Nu har företaget tagit fram flygblad, filmer och börjat ställa ut på mässor, för att öka kännedomen om varumärket och utöka kontaktnätet.
– Det vi gör nu är att vi söker upp de inredare som vi tycker är bra, och ibland är det tvärtom, att de upptäcker och kontaktar oss. Det kan gå lite långsamt i början, men inredningsarkitekter letar ofta efter ärliga och knäppa saker av bra kvalitet, eftersom det blir ett slags kännetecken för deras arbete, så om vi har någon taktik så är det att försöka identifiera de bästa inredningsarkitekterna och försöka börjar jobba med dem.
Mässor är också viktiga. Det var ett tyskt inredningsföretag som är baserat i Berlin, Studio Karhard, som hittade oss i Stockholm och har sedan dess inrett en vinbar i varuhuset KaDeWe i Berlin, en restaurang och en musikteater. Vi hjälpte också till att designa Sony Musics huvudkontor i Berlin.
Hur mycket tid lägger du på att bygga relationer med arkitekter?
– Man skulle kunna säga att det är 50 procent på det, 50 procent på att driva företaget och 50 procent på att göra andra saker. Så jag håller mig sysselsatt. I framtiden kanske jag går ner till heltid. Haha. Visst, jag tillbringar mycket tid på jobbat, men nu börjar det rulla på, så vi måste kunna skörda en del av frukterna av det vi har jobbat hårt för att så i några år.
Exporten kommer öka
Gemla exporterar 30–35 procent av sin produktion, vilket är en ökning från nästan noll. Bennys ambition är att 80 procent ska exporteras och 20 procent säljas i Sverige. Han menar att Gemlas hantverk och kvalitetsambition gör att man har relevans i Europa.
Hur långt går exporten?
– Vi säljer mycket till Australien, där svensk design är väldigt efterfrågad. Vi förhandlar med en japansk distributör med 50 butiker i Japan, som arbetar både med den privata marknaden och projekt. Vi samarbetar också med Sydkorea, men då säljer vi utvalda produkter. På samma sätt arbetar vi i USA längst kusterna. Där har inredningsarkitekterna hittat oss och gillar våra grejer och har införlivat oss i sina projekt. Vi arbetar inte systematiskt i USA, men vårt rykte växer gradvis. Men vår huvudfokus är Europa.
Vilka tips har du till andra företag som vill förbättra sin export?
Jag tycker att man måste välja, både när det gäller de produkter man utvecklar och de kunder man riktar sig till. Man måste vara målinriktad och hitta sin grej. Vi har valt gästfrihet som vårt fokus och premiumsegmentet inom det. Så våra potentiella köpare vet exakt vad vi handlar om. Sedan måste du arbeta med företagets historia och visa din kreativitet. Vinbaren och studion vi öppnade i Stockholm är ett utmärkt exempel. Att öppna en vinbar är inte självklart för en möbelproducent. Vi hade ingenstans där kunder kunde komma och prova våra stolar, eller kolla läderfärger och textilier, så vi sa: ”Okej, finns det något smart sätt att ordna det utan att dra på oss alltför stora kostnader?” Lösningen blev vår kombinerade studio och vinbar.
Gemla Studio och showroom under dagen, vinbar med naturviner på kvällarna.
Gemla ligger i Diö i Småland, om någon skulle besöka ditt område, vad skulle du rekommendera dem att se och göra?
– Johan Sjöbergs fantastiska stolsamling har en fast plats i snickeriet på Huseby bruk som är väl värt att se. Det är 11 km härifrån till Älmhult, där kan man besöka Ikeamuseet. I Värnamo finns Vandalorum, ett museum för konst och design. De brukar ha bra utställningar. Ljungbergsmuseet i Ljungby är också sevärt och du kan bo och äta gott på PM & Vänner som har en bra restaurang, inredd med Gemla-stolar såklart.