PORTRÄTT - INSPIRATION

Formstark och hållbar

I boken "Den hållbara formen" får läsaren en odyssé kring formgivaren Åke Axelssons 200 stolsmodeller. Axelsson fyllde 90 år 2022 och är fortfarande verksam inom alla delar av sitt yrke, bland annat som delägare i Gärsnäs sedan 2003.

1 november 2022
2022 fyllde Åke Axelsson 90 år – och har inga planer på att gå i pension, i stället använder han sin långa erfarenhet åt att hitta de bästa lösningarna.
2022 fyllde Åke Axelsson 90 år – och har inga planer på att gå i pension, i stället använder han sin långa erfarenhet åt att hitta de bästa lösningarna. Foto: Martin Runeborg

I november 2019 utkom boken ”Den hållbara formen”, där Åke Axelssons tankar och berättelser bakom några av de drygt 200 stolsmodellerna han har skapat satts i tryck av författaren Petter Eklund. Boken berör också flera av de stora inredningsprojekt som Axelsson har arbetat med – till exempel Jubileumsrummet på Kungliga slottet, Sveriges riksdag och ett stort antal bibliotek och andra offentliga miljöer. 

– Det är som inredningsarkitekt jag har gjort min största insats. Att jag dessutom alltid har skapat möbler gör att jag har kunnat arbeta med mina projekt på ett djupare plan, säger Axelsson. 

Åke Axelsson fyllde 90 år 2022 och är fortfarande verksam inom alla delar av sitt yrke, bland annat som delägare i Gärsnäs sedan 2003. 2017 byggde han en 100 kvadratmeter stor snickeriverkstad på baksidan av sitt hem i Engarn, öster om Stockholm, där han tillsammans med möbelsnickaren Daniel Ericson skapat en småskalig möbelfabrik. 

– Tanken är att visa att det går att ha småskalig produktion med försäljning både på plats och via en hemsida, förklarar Axelsson. 

Stolen Nomad 

En av de första produkterna som lämnade snickeriet var stolen Nomad, en modell som lanserades för första gången 2013 och som sedan har förfinats.

2022 fyllde Åke Axelsson 90 år – och har inga planer på att gå i pension, i stället använder han sin långa erfarenhet åt att hitta de bästa lösningarna.
Med Nomad har jag drivit stolkonceptet till det yttersta vad gäller funktionell enkelhet, både för tillverkaren och för användaren. 

Stolen härstammar från antikens Grekland och som namnet antyder ska den vara lätt att flytta och lätt att ta med sig. Konstruktionen innehåller inga spikar, skruvar eller lim, utan träet sammanfogas av hål och pinnar och hålls samman av tyg och vikten på den som sitter på stolen. 

– Man måste kunna montera och demontera själv. Till exempel när man flyttar. Och skarvarna säkerställer en rörlighet som anpassar sig till ytan den är placerad på utan att kännas instabil, säger Axelsson. 

De första exemplaren av Nomad tillverkades helt i den egna verkstaden, som är utrustad med alla nödvändiga maskiner. Men poängen med stolens konstruktion är att knyta småskaligt industriellt hantverk till storindustrins möjligheter. 

– Att såga, klyva och svarva trä på exakt 23 millimeter är inte rationellt, och eftersom industrin är så mycket bättre på det måste småskalig produktion utnyttja denna kapacitet. 

Som 19-åring utbildade sig Åke Axelsson till möbelmakare vid Visby stads verkstadsskola. Året var 1951 och bara ett år senare arbetade han i en möbelfabrik. Mellan 1952 och 1957 gick han Konstfacks utbildning för möbeldesign och inredningsarkitektur i Stockholm och gick in i en sektor som skrek efter hans yrkeskunskaper. 

Samhället exploderade av aktivitet, minns Axelsson. 

– Städerna förnyades och offentliga områden som sjukhus, skolor, bibliotek och centrum skulle designas och inredas. Det var bara att sätta i gång och jobba. 

Projekt byggda på rationalitet och samtid 

Axelsson har alltid anammat det förflutna genom att förankra historien i sitt arbete, men det har alltid varit viktigt att hans möbel- och inredningsprojekt har byggts på rationalitet och samtid. Prototyper till stolar och andra möbler har tillverkat i hans egen verkstad innan de masstillverkats av maskiner. 

– Det ska inte finnas någon motsättning mellan industri och hantverk. Maskiner har alltid använts. CNC-maskinen är till exempel bara en fortsättning på den industriella rörelsen som utvecklades under 1900-talet, säger Axelsson. 

Ett exempel på detta är stolarna till Fredrikskyrkan i Karlskrona som tillverkades 2018. 

– Jag fick i uppdrag att tillverka 400 stolar, vilket inte är en uppgift för en enskild hantverkare – det är bara storindustrin som kan leverera detta, säger Axelsson. 

Kyrkostolarna tillverkades av Gärsnäs utifrån en prototyp som Axelsson tog fram på 1980-talet. Man kan se det som återanvändning av idéer och det blir också en symbol för de hållbara produktionsmetoder som Axelsson alltid strävat efter. Hans möbler använder trä på det mest effektiva sättet och är nästan alltid designade för att lätt kunna tas isär och renoveras. Det finns till exempel en överenskommelse med Sveriges riksdag om att deras möbler ska tapetseras om och rustas upp med jämna mellanrum. 

– För Gärsnäs är det en bra affär att ha ett långsiktigt avtal för återkommande arbete och för kunden är det bra att livslängden på möblerna förlängs. I dag strävar samhället efter cirkuläritet, vilket är någonting som jag alltid har strävat efter. Men nu finns äntligen viljan från samhället att genomföra det, förklarar Axelsson. 

Axelsson är ständigt omgiven av sitt arbete. Hans bostad och utställningslokal, där han också har sin ateljé, är byggda på samma gamla ladugårdsmark och har 44 meter fritt synfält från gavel till gavel. Under huset ligger den nya snickeriverkstaden där Axelsson fortfarande jobbar nästan varje dag. Han har inga planer på att gå i pension och använder sin erfarenhet för att hitta de bästa lösningarna. 

– Jag är definitivt mycket mer säker på det jag gör i dag än när jag var 30 år, eller 65 år. Det är helt klart att möbeltillverkning är ett yrke som tar tid att lära sig. Och du vågar uppnå och göra mer med tiden, du har ingenting att förlora, avslutar Axelsson. 

Intervju av Peder Edvinsson. 

Fakta om Åke Axelsson

Åke Axelsson
Bosatt i Engarn utanför Stockholm.
Utbildning: Utbildad vid Visby stads verkstadsskola för möbelsnickeri 1951. Mellan 1952 och 1957 utbildade han sig till möbeldesigner och inredningsarkitekt på Konstfack i Stockholm.
Arbetsliv: Eget arkitektkontor och snickeriverkstad på Vaxholm från 1967 och senare i Engarn. Grundade och förvaltade Galleri Stolen 1988–2003. Delägare i Gärsnäs AB sedan 2003.