NYHET - KOLLEKTIVAVTAL OCH LAGAR, KONJUNKTUR & AVTAL 2025

”2025 års avtal måste ge företagen möjlighet att återhämta förlorad konkurrenskraft”

Det återstår knappt ett halvår innan arbetsmarknadens parter byter yrkanden och en ny avtalsrörelse tar sin början. Ansvarsfullhet, konkurrenskraft och möjligheter att få företagen att ställa om är några av förhoppningarna inför de kommande förhandlingarna enligt Trä- och Möbelföretagens förhandlingschef Anna Freij.

22 augusti 2024
Anna Freij, förhandlingschef på TMF.
Foto: Juliana Fälldin

När Anna Freij stod redo för avtalsrörelsen 2023 var det tuffa förutsättningar som väntade – såsom konflikter i omvärlden, hög inflation och en utmanande lågkonjunktur.

Cirka två år senare är nu TMF:s förhandlingschef redo för nästa upplaga och hon tar med sig en hel del erfarenhet från de gångna förhandlingarna.

- Det nuvarande avtalet (en högre lönehöjning första året - 4,1 procent – samt 3,3 procent år två) hamnade ju på en historiskt sett väldigt hög nivå och jag hade förstås en oro för om företagen skulle mäkta med den höga kostnadsökningen. Så här i efterhand kan jag ändå konstatera att avtalet blev okej givet det extrema läge ekonomin befann sig i, säger Anna Freij.

- Det var uppenbart att facken hade ett högt tryck på sig från sina medlemmar. Med våra ingångsvärden kontra fackens krav stod vi väldigt långt ifrån varandra, men jag upplever att vi hade ett bra samtalsklimat och konstruktiva diskussioner. Givet de svåra förutsättningarna som rådde när vi gick in och skulle förhandla märket så tog vi parter ansvar och vi träffade ett avtal i tid, det visar på styrka. Det tar jag med mig.

Utan tvekan har dock den gångna avtalsperioden satt trä- och möbelindustrin på prov. Framför allt gäller det småhusbranschen där majoriteten av landets småhustillverkare varslade om uppsägning under 2022 och 2023, vilket successivt även har drabbat branschens underleverantörer inom kök, bad, fönster och dörrar. Dessutom har exporttunga möbler- och inredningsföretag, som tidigare kunnat rida på den svenska kronan, börjat känna av nedgång och tappat i försäljning. 

Vad tror du om förutsättningarna inför den stundande avtalsrörelsen?

Senaste avtalsrörelsens förhandlingar genomfördes under extrema omständigheter. Självklart hoppas jag på, och mycket tyder på, att kommande förhandlingar kan genomföras under mera normala förhållanden, säger Anna Freij.

- Tyvärr ser vi att det är fortsatt oroligt i omvärlden med flera pågående konflikter och vi har valrörelser i världen med osäker utgång. Alla dessa omständigheter kan få påverkan på inflationen och Sveriges ekonomi och inte minst kommande förhandlingar. Vi parter växlar yrkanden först i december så det är lång tid kvar och mycket kan hända. I nuläget ligger fokus på att omvärldsbevaka dessa risker. 

Anna Freij betonar vikten av en bra dialog med medlemsföretagen.

Förberedelserna inför kommande kollektivavtalsförhandlingar inleds i oktober när TMF bjuder in medlemsföretagen till träffar, s k avtalskonferenser, för att diskutera avtalens innehåll, vad som fungerar bra respektive mindre bra, samt vilka prioriteringar som bör göras – inför att parterna växlar yrkanden i december.

- Det som är avgörande för 2025 års avtal är att våra företag ska kunna hämta igen förlorad konkurrenskraft, utvecklar Anna Freij. Målet med våra förhandlingar är alltid att stärka företagens konkurrenskraft.

Vilka blir de avgörande frågorna för trä- och möbelindustrin i Avtal 2025?

Det har inte undgått någon att småhus- och bygginredningsindustrin haft två mycket tuffa år bakom sig och att flera tusen medarbetare har blivit uppsagda som följd. Det kommer ta tid för medlemsföretagen att komma på fötter igen och när det väl vänder kommer behovet av kompetens vara enormt. En avgörande skillnad jämfört med tidigare lågkonjunkturer är att den här gången ser vi inte att man gått ut i arbetslöshet.

- Mer än hälften av våra medlemsföretag säger att de redan i dag har svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens och bilden är likartad i många andra branscher. Mot denna bakgrund kommer det bli en utmaning att hitta medarbetare med rätt kompetens när företagen väl behöver återanställa igen vilket i sin tur hotar företagens möjligheter att öka sin produktivitet och konkurrenskraft. Det är således en fråga som TMF tillsammans med medlemsföretagen behöver prioritera. Om facken, likt förra avtalsrörelsen, väljer att ännu en gång yrka på särskilda satsningar på höjning av avtalens lägstalöner skulle det slå mycket hårt mot industrin i dagens läge.

- Därutöver handlar det om att skapa effektivitet och möjlighet för företagen att snabbt kunna ställa om verksamheten utifrån vad som efterfrågas. Det är en förutsättning för att kunna möta den hårda internationella konkurrensen.

Facket har redan flaggat för att frågan om arbetstidsförkortning är viktig för dem. Hur ser du på det?

- Utifrån den debatt som förs från fackligt håll så tolkar jag det som att frågan om arbetstidsförkortning, i vart fall för vissa fack, är en prioriterad fråga, men det återstår att se. I den frågan står vi i sådant fall långt ifrån varandra – inte minst med tanke på de utmaningar företagen står inför på grund av den kompetensbrist som råder.

- Jag ställer mig även frågande till vissa delar av den debatt som förs eftersom parterna redan förhandlat in betydande förkortningar av arbetstiden i form av ren förkortning (ATK), men även i form av deltidspension och kortare arbetstid för skiftarbetare.

Vilken lär bli den största stridsfrågan?

- Man måste komma ihåg att en avtalsrörelse innefattar så mycket mer än en enstaka fråga som kan ingå som en del av slutresultatet. Det handlar i stället om en helhetslösning där vi förhandlar om avtalets längd och löneutrymme för att skapa långsiktig stabilitet och en fungerande lönebildning och där avtalen ska bidra till bra villkor för de anställda och förstärkt konkurrenskraft hos våra företag. 

Avtal 2025

Trä- och Möbelföretagen (TMF) förhandlar kollektivavtal med GS-facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen.
Av dessa är alla utom Ledarna parter i Industriavtalet, som sätter märket för de övriga kollektivavtalen på den svenska arbetsmarknaden.
De nuvarande kollektivavtalen löper ut den 31 mars 2025.
Besök tmf.se/avtal2025