Melamin - omklassificering och listning i ECHA:s kandidatförteckning av SVHC-ämnen
Som TMF tidigare meddelat har melamin sedan den 17 januari 2023 listats i ECHA:s kandidatförteckning för tillstånd för ämnen som inger mycket stora betänkligheter (artikel 59 SVHC -Substancec of Very High Concern). Om en vara eller kemiskprodukt innehåller SVHC ≥ 0,1% så har leverantören informationsplikt som gäller för alla led i distributionskedjan, inklusive återförsäljare.
I kandidatförteckningen framgår det inte exakt vilka egenskaper som är orsaken till att melamin listas bara ”troligen allvarliga effekter på hälsa och miljö”, men man utvärderar ämnet för hormonstörande egenskaper samt persistenta, bioackumulerande och giftiga egenskaper (PBT).
Omklassificering
Melamin har tidigare inte haft någon harmoniserad klassificering, men för cirka två år sedan omklassificerades ämnet frivilligt till reproduktionstoxiskt av vissa leverantörer.
I och med den 18:e ATP:n, med en övergångsperiod till 1 december 2023, blir melamin klassificerat som ”misstänkt cancerogen”, Cars. Cat. 2 H351 samt ”kan orsaka organskador i urinvägarna genom lång eller upprepad exponering”, STOT RE 2 H373 (urinary tract).
Detta kan påverka klassificeringen av kemiska produkter beroende på ingående koncentration av fri melamin, och ämnet ska framgå i säkerhetsdatabladet sektion 3 från 0,1%.
Det är viktigt att ta med melamin i sin riskvärdering för hantering av kemiska ämnen i sin produktion.
Vanligt förekommande användningsområden är polymerer i hartser, lim, ytbehandlingar, melaminfilmer, fogmassor och läder.
Hitintills har vi fått information om att dessa grupper kan innehålla ≥0,1 vikt-% fri melamin:
- brandskyddsprodukter (lack/färg/lim)
- brandresistent skum av CMHR-typ
- vissa formpressande komponenter med laminat (behöver vara extra flexibla för att hålla)
- hartser för impregnering av dekorativt papper, på laminat.
TMF har dessutom varit i kontakt med ett antal branschaktörer för att reda ut vad som gäller framöver.
TEKO
TEKO har inte hört något från sina svenska medlemmar att den textil eller det läder de säljer ska innehålla halter ≥0,1 vikt-% fri melamin. De kan dock inte svara för hur det ser ut för andra leverantörer.
AkzoNobel/Sherwin Williams
För de lim, färger och lacker de säljer i Sverige är det brandskyddsprodukterna som berörs. AkzoNobel/Sherwin Williams kan dock inte svara för produkter som säljs från andra EU-länder /utanför EU, eller andra leverantörer. Vid minsta osäkerhet rekommenderar vi att ta kontakt med era underleverantörer för ytterligare information.
Svanen
I kriterierna för möbel och inredning, golv, utemöbler, Lek- och parkutrustning respektive bygg- och fasadskivor finns redan vissa undantag för melaminharts, både som kemisk produkt och ingående ämne med klassificiering H351 och H361. Det beror på att arbetet påbörjades redan när vissa leverantörer frivilligt omklassificerade melamin. Efter dialog med branschen anser man att det inte finnas alternativ till melamin i impregneringshartser för dekorativa papper/folier och den hårdgjorda ytan på laminat.
Möbelfakta
Inom Möbelfakta går gränsen för ämnen på ECHA:s kandidatförteckning över SVHC-ämnen vid 0,1% i de varor som ingår i möbeln, vilket innebär att Möbelfakta inte har något specifikt undantag för melamin.
Rekommendationer
Generellt är det först när den fria halten melamin är 0,1 % eller högre i de varor och kemiska produkter som ni köper in som er leverantör har informationsplikt, men det är stor risk för fördröjningar i informationsleden.
Som TMF-företag måste ni informera era kunder om halten fri melamin är 0,1% eller högre i någon av varorna som ingår i produkten man sätter på marknaden - då kommer man också att behöva rapportera till SCIP databasen.
TMF samlar fortfarande in information för att identifiera vilka typer av varor/kemiska produkter som kan innehålla 0,1 vikt-% fri melamin eller mer, så att vi i sin tur kan uppmärksamma medlemmar så att ni verifierar innehållet gentemot er leverantör.
OM ditt/ert företag har fått information om en vara/kemisk produkt som kan innehålla ≥0,1 vikt-% fri melamin så skicka gärna ett mejl till linda.lagerstrom@tmf.se.
- Kandidatförteckning över SVHC-ämnen för godkännande - ECHA (europa.eu)
- Kandidatförteckningen/ EU:s lista över särskilt farliga ämnen - Kemikalieinspektionen
- Avfallsdirektivet - SCIP - Kemikalieinspektionen
- SCIP - nya krav från jan-2022
- Substitutionscentrum: Introduktion till SCIP-databasen - Kemikalieinspektionen
Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll
- Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
- Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Ett medlemskonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.
Klicka på länken för att aktivera ditt konto.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.