Hållbara leverantörskedjor

Leverantörskedja
Foto: Mostphotos

Kraven på hållbara leverantörskedjor och leverantörer ökar inom offentlig upphandling i Sverige och man vill se medvetna producenter som arbetar systematiskt med sina leverantörer – utifrån viktiga Agenda 2030-områden som mänskliga rättigheter, arbetares rättigheter, miljöskydd och anti-korruption. Flera av de nya lagarna inom EU:s Gröna giv kräver också att man har bra överblick på sin värdekedja Bland annat gäller det hållarhetsrapporteringen CSRD, avskogningsförordningen EUDR samt direktivet om företagens tillbörliga aktsamhet CSDDD. För att underlätta detta arbete erbjuder TMF dokumentation för processer, checklistor och uppförandekoder gällande leverantörskedjor - både när det gäller den egna verksamheten och för användning gentemot sina leverantörer.

För att täcka kraven vid offentlig upphandling har man utgått från Möbelfakta samt principerna i FN:s Global Compact.
Syftet är att säkerställa goda arbetsvillkor samt att uppfylla nationella upphandlingskrav och europeiska krav, till exempel den tyska lagstiftningen Act on Corporate Due Diligence Obligations in Supply Chains Of July 16 2021.

Det finns redan idag långtgående krav i många av de europeiska länder som påverkar TMF:s medlemmar, och eftersom mer europeisk lagstiftning är på gång är det viktigt att påbörja arbetet. Alla TMF:s medlemmar, oavsett storlek, kan också komma att beröras – i egenskap av leverantör till större företag.

Med kommande Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD, vill man på EU-nivå skapa ett gemensamt ramverk som fastställer en skyldighet för företag att visa “tillbörlig aktsamhet” i sin verksamhet likväl som i hela värdekedjan; allt i syfte att motverka negativ påverkan på mänskliga rättigheter, klimat och miljö. Bolagsledningen åläggs också ansvar för att företaget uppfyller sina skyldigheter. CSDDD-lagstiftningen är ett komplement till redan antagna Corporate Sustainability Reporting-direktivet, CSRD.

Du hittar dokumenten nedan.