Inhyrning av personal
Det vanligaste när en arbetsgivare vill låta få arbete utfört utan att själv anställa arbetskraft är att anlita ett bemanningsföretag. Inhyrning av personal från ett bemanningsföretag karaktäriseras av att det är det inhyrande företaget som leder och fördelar arbetet och som tillhandahåller arbetsredskapen. De regler som gäller vid inhyrning finns beskrivna i en särskild lag om uthyrning av arbetstagare (Uthyrningslagen) och kommer att beskrivas närmare i detta avsnitt.
Uthyrningslagen
Uthyrningslagen gäller arbetstagare som är anställda av bemanningsföretag med avsikt att hyras ut till kundföretag för arbete under kundföretagets ledning och kontroll. Lagen innehåller bestämmelser som riktar sig både till kundföretaget, som hyr in arbetskraften, och bemanningsföretaget, som hyr ut arbetskraften.
Enligt lagen måste kundföretaget erbjuda tillsvidareanställning eller ersättning till inhyrda arbetstagare i vissa situationer (24-månadersregeln), ge dem tillgång till gemensamma anläggningar och informera dem om lediga tjänster i företaget.
Bemanningsföretaget måste säkerställa att bemanningsanställda har samma anställningsvillkor som kundföretagets egna anställda, och får inte hindra en arbetstagare från att ta anställning hos ett kundföretag.
Förhandling innan inhyrning
En arbetsgivare som vill hyra in personal via ett bemanningsföretag måste enligt Medbestämmandelagen (MBL) först förhandla med den fackliga organisation som har kollektivavtal för arbetet.
Enligt 11 § MBL så är det arbetsgivaren som ska ta initiativ till förhandlingen, och den måste vara slutförd innan beslutet att anlita den utomstående arbetskraften. Det går alltså inte att skriva avtal med ett bemanningsföretag innan förhandlingen med den fackliga organisationen är avklarad. Om omfattningen av bemanningen ändras eller om bemanningsföretaget byts ut, måste arbetsgivaren kalla till ny förhandling.
Enligt kollektivavtalet så bör parterna i MBL-förhandlingen diskutera syftet med inhyrningen, omfattningen, tidsperioden, arbetsuppgifterna samt arbetstiderna. Även det genomsnittliga förtjänstläget (GFL) bör diskuteras.
MBL ger den fackliga organisationen möjlighet att i vissa fall lägga in veto mot arbetsgivarens avsikt att anlita utomstående. Det är dock sällsynt förekommande, och förutsätter att åtgärden riskerar medföra att lag eller kollektivavtal åsidosätts eller strider mot vad som är allmänt godtaget inom avtalsområdet.
Arbetsmiljöansvaret
När det gäller inhyrd personal så delar det inhyrande företaget och bemanningsföretaget på arbetsmiljöansvaret. Den som anlitar inhyrd arbetskraft för att utföra arbete i sin verksamhet ska vidta de skyddsåtgärder som krävs.
Detta innebär i praktiken att det anlitande företaget har ansvaret för arbetsmiljön för det arbete som de inhyrda utför och att:
- åtgärda risker på er arbetsplats så att sjukdomar och olycksfall förebyggs
- vara tydlig gentemot bemanningsföretaget med vilken kompetens ni är ute efter. Fel person på fel plats kan leda till arbetsskador
- ge den bemanningsanställda en god introduktion som innehåller instruktioner om arbetsuppgifter, rutiner på arbetsplatsen, säkerhet, risker i arbetet och hur man undviker dem. Ni måste även försäkra er om att den bemanningsanställda har förstått instruktionen
- kontakta bemanningsföretaget innan arbetsuppgifterna förändras eller nya tillkommer
- rapportera eventuella olyckor till bemanningsföretaget. Även händelser som skulle kunna leda till en olycka, så kallade tillbud, måste rapporteras
- kontrollera att de bemanningsanställdas kunskaper är tillräckliga för arbetsuppgifterna.
- Låst material. Logga in för att få tillgång till materialet. Erbjudande om anställning enligt uthyrningslagen
- Låst material. Logga in för att få tillgång till materialet. Information om utbetalning enligt uthyrningslagen
-
Uthyrningslagen gäller för inhyrda arbetstagare som är anställda av bemanningsföretag i syfte att hyras ut till kundföretag under kundföretagets kontroll och ledning.
I grund och botten handlar det om att tillhandahålla anställda som arbetar i kundens verksamhet, där kunden ansvarar för den klassiska arbetsledningen genom att bestämma var, när och hur arbetet ska utföras. Det kan också innebära att under kundens ledning täcka upp luckor i kundens ordinarie bemanning, även om det inte är ett krav. I dessa fall är uthyrningslagen alltså tillämplig.
-
Omfattas egenföretagare, utlånad personal eller entreprenader?
Egenföretagare som hyr ut sig själva, utlåning av personal eller entreprenader omfattas inte av uthyrningslagen.
-
Spelar det någon roll om den inhyrda personen arbetar på distans eller hemifrån helt eller delvis?
Nej den avgörande frågan är om den inhyrda arbetar under kundföretagets ledning och kontroll.
-
Om den inhyrda personen byter arbetsgivare under inhyrningen – hur påverkar det?
Inte alls eftersom rättigheten tillkommer den enskilda personen som hyrs in. Tid hos respektive bemanningsföretag ska alltså räknas.
-
Påverkar det om det finns ett företag emellan bemanningsföretaget och oss som kundföretag - genom ett förmedlingsföretag?
Ofta är det egenföretagare som hyrs ut via förmedlingsföretag och de omfattas inte av uthyrningslagen. Om den som hyrs ut via förmedlingsföretag är anställd i ett bemanningsföretag så omfattas denne av uthyrningslagen.
-
Kan vi avtala med bemanningsföretaget att en inhyrning inte ska omfattas av uthyrningslagen?
Nej, det är tvingande lagstiftning och en rättighet som tillkommer den inhyrda arbetstagaren. Är omständigheterna kring inhyrningen sådana att lagen är tillämplig så gäller lagen oavsett om leverantör och kundföretag avtalat om annat. Ett avtal blir i så fall ogiltigt i den delen.

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll
- Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
- Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Ett medlemskonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.
Klicka på länken för att aktivera ditt konto.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.