Entreprenad
Att anlita en entreprenör är ett annat sätt att få arbete utfört utan att för den sakens skull själv anställa medarbetare. Inte sällan anlitas en entreprenör för just den specialkunskap denne har. Det kan vara ett företag som anlitar en rörmokare eller en elektriker vid visst ombyggnadsarbete eller så behövs det specialister vid implementeringen av ett nytt affärssystem. Det är självfallet också möjligt att anlita en entreprenör för företagets normala arbetsuppgifter. Det som karaktäriserar en entreprenad är att de personer som utför arbetet står i ett mer självständigt förhållande till företaget än vad inhyrd arbetskraft gör. Det anlitande företaget har inte den direkta arbetsledningen och det är entreprenören som tillhandahåller arbetsutrustningen.
Förhandling innan anlitande av entreprenör
En arbetsgivare som vill anlita en entreprenör kan vara förhandlingsskyldig och enligt Medbestämmandelagen (MBL) behöva förhandla med den fackliga organisation som har kollektivavtal för arbetet.
Om arbetsgivaren avser att låta anlita en entreprenör för arbete som avser arbete inom det egna kollektivavtalsområdet så ska arbetsgivaren förhandla enligt 11 § och 38-40 §§ MBL precis som är det som gäller vid inhyrning. Rör det sig däremot om ett arbete som ligger helt utanför det eller de på arbetsplatsen aktuella kollektivavtalen så blir bestämmelserna i 38-40 §§ MBL inte tillämpliga, vilket innebär att facket inte kan lägga veto och kräva att arbetet inte utförs. Däremot så gäller alltid att arbetsgivaren måste göra en bedömning av huruvida åtgärden som sådan är förhandlingspliktig enligt 11 § MBL. Att anlita en entreprenör för att bygga om omklädningsrummen och duscharna på arbetsplatsen är till exempel en åtgärd som är av väsentlig betydelse och som gör att 11 § MBL aktualiseras.
Om arbetsgivaren bedömer att anlitandet av entreprenören ska förhandlas så måste vara slutförd innan beslutet att anlita den utomstående arbetskraften. Det går alltså inte att skriva ett entreprenadavtal innan förhandlingen med den fackliga organisationen är avklarad.
Om entreprenaden avser arbete som ligger inom det egna kollektivavtalsområdet gäller som tidigare nämnts förhandlingsskyldighet enligt MBL 38-40 §§, vilket ger den fackliga organisationen möjlighet att i vissa fall lägga in veto mot arbetsgivarens avsikt att anlita utomstående. Det är dock sällsynt förekommande, och förutsätter att åtgärden riskerar medföra att lag eller kollektivavtal åsidosätts eller strider mot vad som är allmänt godtaget inom avtalsområdet.
Arbetsmiljöansvaret
Arbetsgivarens ansvar gäller endast de egna arbetstagarna. En arbetsgivare är därför inte skyldig att vidta åtgärder för att förbättra arbetsmiljön för personal i andra företag. Något direkt arbetsmiljöansvar finns således inte för exempelvis anlitade entreprenörer dock finns ett ansvar (för den som råder över arbetsstället) att samordna arbetsmiljöfrågorna.
De som samtidigt, eller i tidsmässig anslutning till varandra, bedriver verksamhet på ett gemensamt arbetsställe, ska samråda och gemensamt verka för att åstadkomma tillfredsställande skyddsförhållanden. Var och en av dem ska se till att den egna verksamheten och anordningarna på det gemensamma arbetsstället inte medför att någon som arbetar där utsätts för risk för ohälsa eller olycksfall. De som bedriver verksamhet eller arbetar på det gemensamma arbetsstället ska följa anvisningar från en byggarbetsmiljösamordnare i fråga om byggnads- eller anläggningsarbete och från den som är ansvarig för samordningen av arbetsmiljöfrågor på det fasta arbetsstället i övriga fall.
Särskilda regler gäller vid bygg- och anläggningsverksamhet.

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll
- Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
- Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Ett medlemskonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.
Klicka på länken för att aktivera ditt konto.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.