AD-dom 2018 nr 51 - kvinna kunde inte tvingas handhälsa på man

En kvinna anmälde sitt intresse för att arbeta som interntolk hos Semantix. Rekryteringen av kvinnan avbröts efter att hon under en anställningsintervju och med hänvisning till sin religion vägrade att handhälsa på en manlig företrädare för företaget. Kvinnan tillhör en grupp muslimer som upprätthåller en tolkning av islam vilken förbjuder kroppskontakt mellan kvinnor och män som inte är nära släkt. Hon hälsar därför i stället på män genom att lägga handen på hjärtat.
Bolaget framhöll att det hade en intern policy om att alla anställda, män som kvinnor, skulle behandlas lika och att bolagets anställda därför inte fick vägra att ta andra i hand på grund av kön.
Diskrimineringsombudsmannen (DO) väckte talan och gjorde gällande att kvinnan blivit diskriminerad genom chefens agerande. Bolaget bestred talan.
Arbetsdomstolen ansåg att bolagets policy hade berättigade syften, nämligen likabehandling. Dock ansåg Arbetsdomstolen inte att kravet på handhälsning varit lämpligt och nödvändigt för att nå syftena. Domstolen framhåller bland annat att det mot bakgrund av orsaken till varför kvinnan hälsar genom att lägga handen på hjärtat, inte finns skäl att uppfatta en sådan hälsning som nedvärderande. En mindre ingripande åtgärd än att kräva att hon ska ta alla i hand vore att kräva att hon ska hälsa på alla på samma sätt oavsett könstillhörighet.
Enligt domstolen berättigar det förhållandet att kvinnan följer ett religiöst påbud om att inte handhälsa på män inte till slutsatsen att hon i andra avseenden inte skulle följa de krav på jämställt agerande och likabehandling som arbetsgivaren ställer. AD anser vidare att en mindre ingripande åtgärd för att minska riskerna att arbetstagaren inte kommer att fungera i arbetet, är att arbetsgivaren ställer frågor och inleder en dialog i syfte att klarlägga om den arbetssökandes religiöst betingade agerande till exempel kommer att medföra några andra hinder eller svårigheter för verksamheten.
Sammanfattningsvis anser AD att bolaget har utsatt kvinnan för indirekt diskriminering och döms att betala 40 000 kronor i diskrimineringsersättning till henne.
TMF-kommentar
Det är numer klarlagt att en arbetsgivare inte kan uppställa ett generellt krav på att alla medarbetare oavsett religiös tillhörighet måste handhälsa även på motsatta könet.
I april i år avslog Arbetsdomstolen däremot en talan om diskrimineringsersättning i ett mål som också handlade om en anställd som vägrade handhälsa på manliga kollegor (AD 2018 nr 19). Det målet handlade om en arabisk lärarvikarie som var uthyrd till Kunskapsskolan i Helsingborg. Lärarvikarien påstod att rektorn hade ställt ett ultimatum på henne att även handhälsa på manliga kollegor för att få arbeta kvar på skolan. Fråga uppstod om hon därmed hade blivit diskriminerad.
Skillnaden i utgången mellan de båda målen är att arbetstagarsidan i "lärarvikariemålet" inte kunde styrka att rektorn hade uppställt ett dylikt ultimatum. Därmed kunde inte arbetstagarsidans yrkande vinna bifall. I det nu aktuella målet var parterna däremot överens om att rekryteringsförfarandet hade avbrutits på grund av kvinnans vägran att handhälsa på män. Det var därmed klarlagt att bolaget hade tillämpat ett kriterium som särskilt missgynnat henne.
Det ska dock framhållas att om det religiöst motiverade agerandet medför svårigheter för arbetet eller verksamheten har domstolen ofta funnit att arbetstagarens/ arbetssökandens intresse får vika för verksamhetsintresset, se t.ex. AD 2017 nr 23 om en barnmorska som inte fick vägra medverka vid aborter med hänvisning till sin religiösa övertygelse.

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll
- Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
- Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Ett medlemskonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.
Klicka på länken för att aktivera ditt konto.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Problem med inloggningen?
Kontakta oss på info@tmf.se - alla vardagar kl 08:30-16:00.
Läs mer om ad-dom 2018 nr 51 - kvinna kunde inte tvingas handhälsa på man
- AD-dom 2017 nr 1 - Saklig grund att säga upp en butikskontrollant
- AD-dom 2017 nr 3 - Nio månaders lön trots saklig grund för uppsägning
- AD-dom 2017 nr 44 - Interimistiskt förbud för en säljare att ingå anställning hos en konkurrent
- AD-dom 2017 nr 51 - Diskrimering pga funktionsnedsättning?
- AD-dom 2017 nr 56 - Omreglering av anställningsavtalet
- AD-dom 2017 nr 58 - Saklig grund för uppsägning?
- AD-dom 2017 nr 94 - Otillåten stridsåtgärd
- AD-dom 2020 nr 53 - provanställnings upphörande p g a omfattande föräldraledighet
- AD-dom 2020 nr 53 - överenskommelser som innebär en förlängning av prövotiden
- AD-dom 2020 nr 70 - semesterersättning vid överenskommelse om anställnings upphörande
- AD-dom 2021 nr 3 - underrättelse via rekommenderat brev – preskription av talan
- AD-dom 2021 nr 38: Åldersgräns – diskriminering?
- AD-dom 2021 nr 40: Otillåten kvittning på lön
- AD-dom 2021 nr 67 - Avsked pga våld, trakasserier?
- AD-dom 2022 nr 17 a- Månadslön enligt 39 § LAS
- AD-dom 2022 nr 4 - Påtaglig störning enligt föräldraledighetslagen
- AD-dom 2022 nr 7 - Arbetsbrist – omplacering eller turordning?
- AD-dom nr 17 2022 - Månadslön enligt 39 § LAS
- EU-domstolen 2021 - diskriminering Braathens