NYHET - NYHETER

”Hållbarhet är en viktig konkurrensfördel för trä- och möbelindustrin”

Utbildad civilingenjör, före detta limspecialist, och numera hållbarhetschef på TMF – Robin Ljungar har mångsidig erfarenhet och stor kunskap i bagaget. Nu är han redo att leda trä- och möbelföretagen mot ett klimatneutralt Sverige. Laddar batterierna gör Robin i löpspåret eller på Gotland tillsammans med familjen.

26 april 2023
Robin Ljungar
Foto: Juliana Fälldin

Berätta lite mer om din bakgrund.  

– Jag är civilingenjör i kemiteknik i grunden och inledde min yrkeskarriär på Casco med befattningar som utvecklingsingenjör, laboratoriechef och chef för marknadsstöd. Under många år var jag med och utvecklade trälim för både parkettgolv och möbelindustri. På det sättet kom jag tidigt i nära kontakt med trä- och möbelbranschen.  

Varför är hållbarhetsarbetet viktigt för TMF:s medlemmar?  

– Industrin spelar en avgörande roll i arbetet med att göra Sverige klimatneutralt till 2045. Det är bråttom för att lyckas med den omställning som krävs. Men en styrka för TMF-företagen är att de var väldigt tidigt ute. Nu är det upp till branschen att fortsätta utveckla innovativa lösningar som bidrar till att uppfylla målet. Många av TMF:s företag har en naturlig fördel genom att man förädlar trä som ju i sig är hållbart.  

Vad är det roligaste med ditt jobb?  

– Det har hänt otroligt mycket inom miljö- och hållbarhetshetsområdet under de senaste tio åren. Jag tänker på politikens värld, på samhället i stort och på våra medlemsföretag. För trä- och möbelindustrin är hållbarhet en viktig konkurrensfördel och våra medlemsföretag utmärker sig när det gäller kvalitet, design, funktion och inte minst miljö och socialt ansvar. Detta väger tungt i att skapa kundvärde och som uppskattas på marknaden. Det är roligt att se.  

Och – vad gör Robin Ljungar när han inte är hållbarhetschef på TMF?  

– Jag tillbringar gärna så mycket tid som möjligt i stugan på Gotland tillsammans med familjen. Det är ett perfekt sätt att ladda batterierna. Jag är även en passionerad långdistanslöpare med en rad lopp på meritlistan. Jag brukar också beskriva mig som en notorisk grillmästare. Grillsäsongen avslutas den 23 december och börjar igen på nyårsdagen. Men blir man less på julmaten kan man alltid tjuvgrilla lite under mellandagarna.  

Kontakta Robin Ljungar
Hållbarhetschef